Mali Lav danas dobija najskuplji lijek na svijetu

Datum:

Share post:

Mali Lav Teodorović, obolio od spinalne mišićne atrofije (SMA) tipa 1, najskuplji lijek na svijetu, „zolgensmu“ dobiće od trošku države Srbije i to danas. Ovo će biti prvi slučaj davanja ove genske terapije u Srbiji, čija doza košta oko 2,5 miliona evra.

Lav se od danas nalazi u Tiršovoj i biće prvo dijete sa SMA koji će terapiju – „zolgensmu“ – primiti u bolnici u Srbiji.

Djeca za koju se ranije prikupljao novac za ovu skupu terapiju primala su je u inostranstvu – uglavnom u SAD i Mađarskoj, što je dodatno uvećavalo troškove liječenja, uz ionako preskup lijek.

Ljekari očekuju odličan efekat terapije

Neuropedijatar dr Dimitrije Nikolić izjavio j1 da je dječija klinika u Tiršovoj sertifikovana od strane proizvođača lijeka da može da primjeni terapiju.

Divne vijesti: Mali Lav dobija spasonosni lijek

Divne vijesti: Mali Lav dobija spasonosni lijek

– Obavili smo gomilu priprema još tokom prošle godine. Lav nam je došao na pregled prije nekoliko mjeseci, postavljena je dijagnoza na SMA. U skladu sa stručnim preporukama i sa njegom stanjem, on je odličan kandidat za davanje genske terapije. Očekujemo odličan efekat terapije i značajno poboljšanje i potpuno obnavljanje svih onih izgubljenih motoričkih sposobnosti – naveo je dr Nikolić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...