MALI LAV (2) PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU U TIRŠOVOJ!

Datum:

Share post:

Lav Teodorović boluje od spinalne mišićne atrofije i primio je lek u Tiršovoj.

Lav Teodorović (2) iz Novog Sada ovog prepodneva primio je gensku terapiju Zolgensma u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Kako se saznaje, mali Lav je bio hrabar i dobar sve vreme dok je primao terapiju i bio je nasmejan kad je sve bilo gotovo. Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić naglasila je da je danas prvi put data najnovija genska terapija za SMA.

“Prvi pacijent je Lav Teodorović i primio ju je ovde u Tiršovoj. Na taj način mi ovde u Srbiji imamo sva tri leka koji postoje na svetu za SMA. Od 2018. godine, kada smo počeli sa lečenjem SMA, te godine je ukupno četvoro pacijenata dobilo terapiju Spinrazom, a danas se leči dve trećine pacijenata sa tom dijagnozom, zahvaljujući sve većim sredstvima“, istakla je.

Mali Lav danas dobija najskuplji lijek na svijetu

Kriterijume će, nastavila je, uspostaviti lekari. „Iako je Zolgensma jedan od najskupljih lekova, ne znači da je najbolji ni broj jedan, ali je važno da postoje sva tri leka. Svaki kandidat za ovaj lek ili za bilo koja druga dva leka, dobiće terapiju. Najavljenih 30 miliona će biti na raspolaganju za lečenje retkih bolesti“, poručuje Škodrić.

Dečak je juče primljen na odeljenje, a danas je najvažniji dan u životu njega i njegove porodice. Ujedno, ovo je istorijski trenutak za našu zemlju, s obzirom na to da je ovo prvi put u Srbiji da će jedna ustanova dati gensku terapiju pacijentu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...