MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Datum:

Share post:

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih nekoliko dana – Zakonu o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, čije izmjene i dopune su usvojene na nedavnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Stručni savjetnik u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje Borjan Maksimović najavio je da će ovo Odjeljenje pružiti maksimalnu podršku odgovornoj i efikasnoj primjeni nedavno izmijenjenog i dopunjenog Zakona.

Legalizacija nelegalnih objekata predstavlja jedan od najvećih urbanističkih problema u Republici Srpskoj, a u Bijeljini je veoma izražen, posebno zbog činjenice da je ovo jedan od centara u kojem se dogodio najveći priliv stanovništva izazvan ratnim dešavanjima prije tri decenije.

Maksimović je pojasnio da u Bijeljini trenutno postoji preko sedam hiljada nelegalnih stambenih objekata, ali da je taj broj daleko veći, ako se u uzme u obzir da se pod pojmom objekta podrazumijeva zgrada, pomoćni objekat, ekonomski objekat, objekti putne i vodne infrastrukture, poljoprivredni objekti i slično.

On je napomenuo da je bilo pokušaja da se u Skupštini djeluje amandmanski, te da je bilo planirano da svi objekti budu obuhvaćeni izmjenom i dopunom Zakona, ali odlučeno je da se nove odredbe odnose samo na individualne stambene i individualne stambeno-poslovne objekte površine do četiri stotine metara kvadratnih.

– Da su amandmani usvojeni, svi objekti, bez obzira na namjenu i površinu, budu predmet ove legalizacije. Na ovaj način bi bilo riješeno goruće pitanje kada je riječ o nelegalnoj gradnji u Bijeljini – bio jasan je Maksimović i dodao da je trenutno riješen problem za samo jedan dio objekata, tj. jedan dio zahtjeva za legalizaciju.

On je dodao da će Grad Bijeljina, u skladu sa svojim nadležnostima, dati i dodatnu podršku primjeni izmijenjenog i dopunjenog Zakona o legalizaciji, tako što će biti izmijenjena Odluka o subvencionisanju, na osnovu čega će ratni vojni invalidi prve i druge kategorije i porodice poginulih boraca imati mogućnost za potpuno besplatnu legalizaciju.

Za razliku od prethodnih verzija zakona kojima je ova oblast regulisana, ovaj Zakon legalnim proglašava sve objekte koji su izgrađeni do 1991. godine, odnosno, individualne stambene objekte i stambeno-poslovne objekte, ali i pomoćne objekte koji su izgrađeni do 2013. godine. Dakle, svi ostali objekti drugih namjena, koji ne spadaju u navedene kategorije, neće biti smatrani legalno izgrađenim objektima, ali to znači da svi građani, stupanjem na snagu ovog Zakona, imaju legalne objekte koji su izgrađeni do 1991, odnosno 2013. godine.

Šef Odsjeka za legalizaciju u Odjeljenju za prostorno uređenje Dušan Savić je pojasnio da je potrebno da se legalnost objekta verifikuje u određenom postupku kod organa nadležnog za prostorno uređenje.

– Građani će imati obavezu da podnesu zahtjev za utvrđivanje legalnosti tih objekata i u postupku će dobijati odgovarajuće rješenje kojim se utvrđuje legalnost. Ovakvo rješenje je značajno, jer za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte do četiri stotine metara kvadratnih mijenja građevinsku i upotrebnu dozvolu, dok za ostale objekte izgrađene do 1991. godine predstavlja zamjenu samo za građevinsku dozvolu i osnov za izdavanje, kasnije, upotrebne dozvole – pojasnio je Savić.

Dozvola će predstavljati dokaz o legalnosti objekta i osnov za upis takvih objekata u javne evidencije o nepokretnostima. Kao takvi – objekti mogu biti dio pravnog prometa (predmet prodaje, zalaganja, nasljeđivanja), čime će biti povećana i njihova vrijednost na tržištu.

Savić je ponovio da se ova legalizacija ne odnosi na objekte koji su izgrađeni od 1991. do 2013. godine, a ne spadaju u kategoriju individualnih stambenih i stambeno-poslovnih objekata i rekao da je presjek napravljen jer je orto-foto snimanje za cijelu Srpsku načinjeno u periodu 2012. i 2013. godine, te da se taj snimak koristi kao dokaz postojanja tih objekata.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...