LUKIĆ: NA MLADIMA SVIJET OSTAJE – OD IZREKE DO POŠTAPALICE

Datum:

Share post:

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Bijeljina dr Cvijetin Lukić oglasio se saopštenjem u kojem ističe da je u Republici Srpskoj i BiH neophodno poboljšati položaj mladih, a koje prenosimo u cijelosti:

,,Čuvena izreka – Na mladima svijet ostaje – postala je poštapalica koja se koristi tek pred izbore, kada se uviđaju problemi mladih, a koji su u međuvremenu, od izbora do izbora, prepušteni sami sebi.

Postoje brojne strategije, planovi, zakoni i podzakonski akti koji bi trebalo da se bave poboljšanjem položaja onih ,,na kojima svijet ostaje“, ali svi su oni samo mrtvo slovo na papiru. Ne možemo očekivati od mladih da neprestano rade za dobrobit ove države, kroz sport, nauku, kulturu i druge djelatnosti, a da pritom ne ulažemo u njih, jer je, u tom slučaju, odlazak iz zemlje u kojoj su rođeni i odrasli neminovan“, ističe Lukić.

„Brigu o mladima do sada su na sebe preuzimali članovi porodice, a zapravo, ovim problemom treba da se pozabavi društvo u cjelini, jer opstanak mladih podrazumijeva i opstanak društvene zajednice.

TESTNA REKLAMA

Porodica je osnovna ćelija društva, a naše porodice su, uglavnom, podijeljene tako da nam se najdraži nalaze preko okeana, i to ne svojom voljom, već su krenuli trbuhom sa kruhom da bi obezbijedili bolji život sebi i svojim bližnjima.

Narod koji dopusti da mu se uništi sistem obrazovanja, jezik, kultura, vjera, duhovne i materijalne tekovine, odnosno sve ono što ukazuje na tragove viševjekovnog postojanja na ovim prostorima, ne može očekivati ni svijetlu, niti bilo kakvu budućnost“, rekao je on.

„Kada nestane naroda, nestaće i sve ono što je taj narod gradio i stvarao kroz istoriju, stoga ne smijemo dozvoliti da stopa mortaliteta u našoj zemlji bude veća od stope nataliteta, kao što je to danas slučaj. Neophodno je mlade podsticati da ostanu u svojoj zemlji i u njoj zasnivaju porodice, ali ne samo pred izbore, već neprestano.

Zbog toga je važno učiniti sljedeće:

  1. Obezbijediti zaposlenje mladima odmah nakon završene srednje škole i punoljetstva;
  2. Adekvatnim stipendijama podsticati obrazovanje darovitih učenika i studenata;
  3. Odlaske mladih podsticati tek u onolikoj mjeri koja će im omogućiti da stečena znanja primijene nakon povratka u svoju zemlju, a za dobrobit svih građana;
  4. Omogućiti subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih u skladu sa njihovim potrebama;
  5. Obezbijediti dovoljan broj dječjih vrtića;
  6. Obezbijediti dovoljan broj sportskih sadržaja s ciljem preventivne zdravstvene zaštite i adekvatan prostor za te namjene;
  7. Uskladiti naučno-nastavne sadržaje sa potrebama privrede i društva u Republici Srpskoj;
  8. Obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu za mlade tokom obrazovanja, ali i kasnije, do granice prema kojoj se čovjek smatra biološki mladim.

Istaknuto je tek nekoliko mjera, koje bi, za početak, pomogle da se društvo pokrene sa mrtve tačke, ali je suštinski potrebno mnogo više raditi za dobrobit mladih, jer se samo na taj način možemo nadati boljem sutra u našoj zemlji“, zaključuje Lukić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...