LU "Semberija": Krivolov se drastično smanjio (foto)

Datum:

Share post:

Godišnje se, u skladu sa Zakonom o lovstvu Republike Srpske, na području Semberije izda desetak disciplinskih mjera lovcima koji love u vrijeme lovostaja ili bez dozvole.

Za prekršaje se naplaćuju novčane kazne, ali ohrabruje da u prošloj godini nije podnesena ni jedna krivična prijava. Krivolov se drastično smanjio zahvaljujući angažovanju lovočuvarske službe.

Lovočuvarska služba Lovačkog udruženja "Semberija" kontroliše oko 43.000 hektara lovišta. Zahvaljujući opremljenosti, ali i predanom radu lovočuvara, lovovođa i članova ovog udruženja, kontrola lovišta iz godine u godinu sve je uspješnija.

– Prošle godine smo, uz pomoć Ministarstva dobili deset nadzornih kamera koje koristimo u lovištu za praćenje divljači i nadzor, znači da možemo da imamo tačan uvid u kondiciju divljači – istakao je Dejan Јekić glavni lovočuvar u LU "Semberija".

TESTNA REKLAMA

ZDejan Jekić

a one koji krše Zakon o lovstvu Republike Srpske i Pravilnik o naknadi štete pričinjene korisniku lovišta bespravnim lovom, predviđene su kazne.

– Ukoliko se radi o prekršajnim prijavama, kaznena mjera je od 500 maraka do 5.000, a ukoliko se radi o krivičnim prijavama, one se podnose u skladu sa krivičnim zakonom i idu od tri mjeseca do tri godine zatvorske kazne – rekao je Radenko Božić, sekretar LU "Semberija".

Radenko Božić

U atarima Lovačkog udruženja Semberija izlovljavaju se zečevi, fazani, prepelice, divlje patke i srneća divljač. Lovokrađa se može spriječiti prisustvom lovaca u lovištu koji se brinu o divljači i održavaju lovno-tehničke objekte.

– Iznosimo so tokom čitave godine, u toku zimskog perioda iznosimo kukuruz i sijeno za divljač. Trudimo se da smanjimo krivolov i lovokrađu da to ne bude praksa i da održimo mir u lovištu – naglasio je Dušan Radovanović član Lovačke sekcije Bukovica.

Dušan Radovanović

Lovačko udruženje "Semberija", osnovano je 1919. godine, u 17 sekcija okuplja oko 1.100 lovaca . Iz ovog udruženja apeluju na sve lovce, ali i građane da ako primjete slučajeve krivolova ili lovokrađe to odmah prijave.

Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...