LOVAČKI SAVEZ RS: Spriječimo požare – sačuvajmo prirodu i divljač

Datum:

Share post:

Dolazak proljeća i toplijeg vremena, na našim prostorima intenzivira aktivnosti na pripremi poljoprivrednih parcela za predstojeću sezonu, koje na žalost u velikom broju slučajeva podrazumijevaju krčenje, sakupljanje i paljenje prošlogodišnje suhe vegetacije i korova.

Veoma često ovo paljenje korova izmiče kontroli te dovodi do požara koji sa poljoprivrednih površina prelaze na okolne živice i šumske površine, gdje se vatrena stihija zaustavlja tek nakon intervencije vatrogasaca, ostavljajući za sobom pustoš i nemjerljive štete na vegetaciji, zemljištu i fauni. Vatra uništava jazbine, gnijezda, izvore hrane, skrovišta za divljač, a često i podmladak ali i odrasle jedinke koje nisu uspjele na vrijeme pobjeći.

Sve ovo dovodi da kraćih i dužih migracija divljači sa opožarenog područja, pa čak i do dužeg nestanka pojedinih, teritorijalno vjernih vrsta. U požarima najviše štete trpe sitne vrste divljači (zec, fazan, jarebice, i dr.).

Istovremeno, usljed požara u šumama dolazi i do sagorijevanja humusnog sloja na ovim često plitkim zemljištima, čime se umanjuje mogućnost uspješne regeneracije ovih područja. Nagorjela stabla, postaju potencijalna žarišta za gradacije raznih insekata. Formiranje novog biljnog pokrivača na požarištima je prirodni proces koji se naziva sukcesija vegetacije, i čije trajanje se mjeri desetinama i stotinama godina.

TESTNA REKLAMA

Sve navedeno jasno ukazuje na obim direktnih i indirektnih šteta nastalih od požara, a koji se direktno manifestuju na lovno gazdovanje cjelokupnim fondom divljači.

U cilju zaštite prirode, divljači i njenog staništa, Lovački savez Republike Sprske apeluje na sve lovce da daju svoj doprinos sprečavanju izbijanja požara, ali i učestuvuju u njegovom gašenju ukoliko do istog i dođe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: lovcirs.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...