LOPARE: VRAĆEN STARI NAZIV DOMA ZDRAVLJA I DATO IME DR BORIVOJA BORE PAVLOVIĆA ULICI KOJA VODI DO DOMA ZDRAVLJA 8

Datum:

Share post:

Odbornici Skupštine opštine Lopare su na 18. redovnoj sjednici odlučili da Dom zdravlja Lopare ponovo nosi ime doktora Rose Hadživuković, takođe odlučeno je i da ulica koja vodi prema ovoj zdravstvenoj ustanovi nosi ime doktora Borivoja – Bore Pavlovića.

„Zahvaljujem se odbornicima na prihvatanju ove inicijative, jer život i nevina žrtva mlade doktorke Rose zaslužuje pijetet i poštovanje svih Majevičana, pogotovo zdravstvenih radniika, a doktor Boro je jednostaveno rečeno zadužio sve nas da simbolično ulica prema Domu zdravlja nosi njegovo ime“, rekao je direktor Doma zdravlja Lopare Dušan Šakotić.

Dr Rosa Stanivuković

Rosa Hadživuković rođena je 13. novembra 1912. godine u Goraždu. Po završetku Prvog svjetskog rata njena porodica se iz Goražda preselila u Sarajevo. U Sarajevu Rosa završava osnovnu školu i gimnaziju. Upisala je Medicinski fakultet u Beogradu. Uz medicinu studirala je i na Pravnom fakultetu, ali nije poznato da li je završila. Rosa Hadživuković je studije medicine završila 1939. godine i prvo službovanje joj je bilo u Puračiću, a kasnije je prešla u tuzlansku bolnicu. Aprilski rat je 1941. godine ju je zatekao u Tuzli. Razvojem ustaničkih borbi na Majevici došlo je i do povećanja broja ranjenika a i bolesti kao prirodnog pratioca rata.  Prvih dana oktobra 1941. godine u Vukosavce  u Majevički partizanski odred stigla je mlada doktorka, koja kasnije pomogla u improvizovanju ratne bolnice, u kojoj je liječila ranjene i bolesne partizane i četnike kao i ostale mještane.

Držala predavanja i borcima a i seljacima, govoreći im o ličnoj higijeni, što je važno za teško ratno vrijeme, jer na Majevici je bilo sela u koja od rata ljekar nije zalazio.

Poginula je 22. februara 1942. godine u Vukosavcima tokom tragičnog sukoba četnika i partizana. Našli su je mrtvu seljani i sahranjena je na mjestu pogibije pored same pješačke staze.

Dr Borivoje Pavlović

Borivoje Pavlović (1928 – 2001), po kojem će ime nositi ulica koja vodi do zdravstvene ustanove u Loparama, je radio u Domu zdravalja Lopare u periodu od 1959. godine do 1993. godine,   sinonim je za zdravstvo na Majevici bio je decenijama, omiljen kako među pacijentima i radnim kolegama tako i kod svih stanovnika Opštine Lopare i šire. Medicinski fakultet završio je u Beogradu, nakon par godina radnog iskustva u Republici Srbiji došao je da radi kao ljekar u Dom zdravlja u Loparama, gdje je i dočekao svoju penziju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...