U Loparama je u toku 17. likovni sabor „Miladin Lukić“ Majevica 2024 koji okuplja velika imena iz svijeta likovne umjetnosti iz Republike Srpske i Srbije.

Opština Lopare je pokrovitelj sabora, koga je svečano sinoć otvorio načelnik Rado Savić, a pored slikara koji učestvuju na smotri samo otvaranje je oplemenio svojim nastupom ženski etno hor iz Lopara pod rukovodstvom Jovana Radovanovića.

Direktor loparskog Centra za kulturu Mirko Stević je kazao da je ovogodišnji sabor počeo 23. juna, te da nastavlja tradiciju saborovanja slikara i vajara na Majevici koju je započeo majevički slikar pokojni Miladin Lukić u svom Ateljeu 313.

Slikar i mozaičar iz Beograda Snežana Lazarević Bekrić je rekla da dugi niz godina učestvuje na saboru.

„Upoznala sam Miladina Lukića u koloniji Jazek i on me pozvao na okupljanje likovnih umjetnika koje je počeo da organizuje na ovom prostoru što me je oduševilo, jer ovdje su divni predjeli, planine, šume i narod. Upoznala sam običaje i shvatila da smo mi isti ljudi, svi volimo da stvaramo i da se družimo“, saopštila je Bekrićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što sabor okuplja umjetnike iz raznih krajeva, što se dobro razvija i pruža im priliku da rade u društvu sa sličnim sebi.

Bekrićeva je, pored slika koje će naslikati na saboru, u Lopare donijela mozaik koji predstavlja ženski torzo u prostoru za šta su upotrijebljene sitne kockice mermera i muransko staklo u boji, koje kupljeno u Veneciji.

Navedeni mozaik, prema njenim riječima, predstavlja ljepotu ženskog tijela, stub porodice i vrijednost života.

Sabor slikara na Majevici će ove godine trajati do 29. juna, a biće zatvoren izložbom slika sa prethodnog okupljanja.

Likovni umjetnici koji učestvuju na ovogodišnjem saboru su Budo Slavković, Dragana Kuprešanin, Dušan Mikonjić Maher, Zdravko Mićanović, Snežana Lazarević Bekrić, Dušica Topalović, Bratislav Heđeši, Peđa Milovanović, Srđan Ćeranić, Rada Šakotić, Kiril Dimitrov, Danilo Vuković, Mladen Lazarević, Radomir Đurić i Obrad Lukić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име