Pod sloganom „Sačuvajmo zavičaj“ večeras se u porti crkve u Priboju otvaraju 13. Dani dijaspore Lopare 2024.

Tim povodom u Lopare su stigli, gosti sa Kosova i Metohije, članovi Kulturno umjetničkog društva „Pasjanka“ iz Pasjana i Kulturno umjetničkog društva „Kosovka djevojka“ iz Parteša zajedno sa predstavnicima vlasti iz tog dijela južne srpske pokrajine.

Prema riječima Dragana Petkovića, predsjednika opštine Parteš, njihova posjeta opštini Lopare je uzvratna.

„Delegacija opštine Lopare koju su činili Želimir Nešković, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Goran Tasovac, zamjenik načelnika opštine Lopare je bila u posjeti kod nas prije dva mjeseca.

Posjeta je realizovana u saradnji sa dijasporom iz Švajcarske, na poziv Maje Pešić“, kazao je Petković.

On je istakao da je cilj uzvratne posjete da se sagledaju mogućnosti u budućnosti da se ljudi druže i upoznaju, da se njeguju bratske veze i da jedni drugima izađu u susret.

„Ono što povezuje opštinu Parteš i opštinu Lopare je prije svega velika dijaspora u Švajcarskoj. Naša opština ima 6000 stanovnika, a od toga je preko 2000 u dijaspori, prije svega u Švajcarskoj“, dodao je Petković.

Davor Petković, načelnik Kosovsko pomoravskog okruga je izrazio zahvalnost načelniku opštine Lopare Radi Saviću i njegovim saradnicima na toplom dočeku.

„Nadam se da će ovo postati tradicija u kojoj će se razvijati naši bratski odnosi. Ovom prilikom su djeca opštine Parteš – Pasjane gosti vaše opštine, a nadam se da će oko Vidovdana djeca iz vaše opštine biti gosti Kosovsko pomoravskog okruga“, rekao je Petković.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao da su Dani dijaspore, koji se večeras otvaraju u Priboju upotpunjeni sa dragim gostima iz Parteša sa Kosova i Metohije.

„Ovo je prva lokalna zajednica sa Kosova i Metohije sa kojom imamo kontakt i drago nam je da je to u okviru Dana dijaspore“, saopštio je Savić.

Želimir Nešković, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je najavio saradnju u oblasti zdravstva između lokalnih zdravstvenih ustanova iz Lopara i navedenog dijela Kosova i Metohije.

„Nastojaćemo da pomognemo u radu zdravstva u Kosovskom Pomoravlju u vidu pomoći u određenoj opremi“, rekao je Nešković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име