LOPARE: Postavljene dezo-barijere i preduzete mjere za prevenciju širenja afričke kuge svinja

Datum:

Share post:

Zbog afričke kuge, koja ne jenjava,  proglašeno je vanredno stanje u Loparama, Bijeljini i Ugljeviku.

Jutros je zasijedao krizni štab za vanredne situacije opštine Lopare i uveo niz mjera kako bi navedena bolest svinja bila pod punom kontrolom na teritoriji lokalne zajednice.

„Na zasijedanju kriznog štaba za vanredne situacije opštine Lopare donesena je odluka o postavljanju dezo-barijera na lokacijama odakle prijeti prenos zaraze, kao i jedinici koja će brinuti o njima“, naveo je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je istakao da za sada na području opštine nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja, te da je prioritet zaštita područja sjevernog dijela Lopara koje se naslanja na teritoriju grada Bijeljine, Brčko distrikta i  opštine Ugljevik.

„I dalje nastavljamo, ono što smo radili i ranije, vodimo razgovore sa domaćinima o podizanju svijesti kako da se na nivou samog poljoprivrednog gazdinstva pojačaju mjere za spriječavanje pojave virusa afričke kuge svinja na teritoriji naše lokalne zajednice“, dodao je Savić.

Na području opštine Lopare ima oko 5000 svinja i uglavnom se uzgajaju u manjem broju po poljoprivrednim domaćinstvima.

Postoje i farme sa po nekoliko stotina svinja i na njima su već preduzete sve neophodne mjere u cilju zaštite od virusa svinjske kuge.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Zvezda srušila Еfes u Beogradu!

POVEZANE VIJESTI

Zvezda srušila Еfes u Beogradu!

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su pobjedu u 11. kolu Еvrolige protiv Anadolu Еfesa 97:83. Kao i većina utakmica Crvene...

Info-sesija „Dekarbonizacija stambenog sektora“ u Gradskoj upravi Grada Bijeljina

Bijeljina je danas bila dio projekta koji u 36 opština i gradova u BiH provode stručnjaci Razvojnog programa...

Crveni krst u Bijeljini obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Više od četrdeset godina je prošlo od kada je prijavljen prvi slučaj HIV virusa koji uzrokuje pojavu AIDS-a,...

Prim. dr Vesna Despotović, načelnik CMZ u bijeljinskom Domu zdravlja dobila Povelju za primarnu zdravstvenu zaštitu Komore doktora medicne RS za 2023. godinu (foto)

Godišnje nagrade Komora doktora medicine najboljim doktorima i najboljim studentima Medicinskog fakulteta u Republici Srpskoj 24. novembra 2023. u...