LOPARE: POSLOVNI FORUM POSVEĆEN PRIVREDNOJ SARADNJI MATICE I DIJASPORE (foto)

Datum:

Share post:

Poslovni forum u okviru manifestacije „Dani dijaspore“ okupio je danas u Loparama predstavnike majevičke dijaspore i domaće privrednike kako bi se našao način za dodatno ulaganje i zapošljavanje stanovništva koje ovdje živi, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

„U Loparama nedostaje stambeni prostor, potrebna su ulaganja u poljoprivredu i turizam“, izjavio je Savić novinarima.

Zoran Pavlović iz banjalučke konsultantske firme „Havreks“, koja godinama pomaže Loparama na praktičnom unapređenju saradnje sa majevičkom dijasporom, ističe da partneri, prvenstveno iz Švajcarske, moraju lokalno imati uslove da razviju svoj proizvod i zaposle domaću radnu snagu.

„Saradnja sa dijasporom nisu samo donacije, nego osnov za privredni razvoj lokalne zajednice i Lopare su po tome uzor koji treba slijediti“, ocijenio je Pavlović.

TESTNA REKLAMA

On je izdvojio šljivu kao izvorni artikal majevičke regije i projekat u koji je uspješno investirala dijaspora.

Koordinator manifestacije „Dani dijaspore“ Želimir Nešković rekao je na Poslovnom forumu da su Lopare razvile dobar odnos i stekle povjerenje privrednika iz dijaspore za ulaganje u zavičaju i da je u proteklih 10 godina to omogućilo investiranje u 12 različitih projekata koji su unaprijedili lokalnu zajednicu.

Predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić rekao je novinarima da su oni veoma aktivni u pomaganju opštini Lopare i da to obuhvata humanitarni aspekt, ulaganje u razvoj opštine, kao i očuvanje kulture i tradicije u dijaspori u Švajcarskoj.

Prema njegovim riječima, od svih projekata koje je dijaspora realizovala u Loparama sedam je onih u koje su ulagali članovi ovog udruženja.
Antić smatra da u budućnosti treba što više ulagati u razvoj turizma u majevičkom kraju koji ima izvrsne terene za biciklizam, planinarenje i pješačenje. 

Investitor iz dijaspore Dragan Jović kaže da šljiva treba da postane brend Majevice i perspektiva za razvoj ovoga kraja.

On je u Loparama investirao u plantažu sa 40.000 sadnica šljive i hladnjaču kapaciteta 2.000 tona i ističe da majevički kraj treba da se opredijeli za razvoj poljoprivrede jer ima značajnu perspektivu za nove zasade voća i za nova ulaganja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dolazi li Erdoan da podrži ili da „primiri“ Izetbegovića

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, dolazi u službenu posjetu regionu, a prema do sada dostupnim informacijama, turski lider...

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...