U selu Koretaši, koje je dio opštine Lopare, služen je parastos ubijenim Srbima iz navedenog i okolnih mjesta, koje su ustaše na zvjerski način ubile u novembru 1941. godine.

Milutin Tešanović iz Koretaša je kazao da je 24. novembra 1941. godine ustaški zapovijednik u Bijeljini izdao naredbu da se prostor od Koraja do Buzekare očisti od stanovništva i da se trajno spriječi njihov povratak.

„To je bio signal da ne samo regularne ustaške jedinice nego i civili krenu u jednu užasnu akciju u kojoj je stradalo veoma mnogo uglavnom djece, žena i staraca“, rekao je Tešanović.

On je opisao jezive scene stradanja stanovnika Koretaša od kojih su velika većina bili maloljetni ili stariji od 60 godina, a kao jedinu njihovu „krivicu“ navodi da su oni bili na svojoj zemlji.

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković je ukazao da se ovakvi događaji ne smiju zataškavati zbog budućih pokoljenja kako se nikada i nikome ne bi ponovili.

„Opštinska uprava Lopare nastoji obilježi na dostojan način stradanja našeg naroda podizanjem spomenika u mjestima gdje su se ona dogodila i na taj način otrgne od zaborava golgotu koja je zadesila Srbe u proteklim ratovima“, rekao je Nešković, koji je zajedno sa Dušanom Šakotićem, direktorom loparskog Doma zdravlja prisustvovao parastosu, u ime rukovodstva lokalne zajednice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име