LOPARE: ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Datum:

Share post:

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA
Akademija u čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju održana je u Centru za kulturu Lopare, uz bogat kulturni program.
Đakon Željko Jevtić, koji je besjedio o Svetom Savi, rekao je da je Svetosavska akademija, nakon dvije godine pauze, ponovo održana u Loparama u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice, uz pokroviteljstvo opštine Lopare i Crkvene opštine loparske, koje su finansijski pomogle da se akademija održi.


„Svetog Savu smo vijekovima proslavljali i slavićemo ga i dalje zato što on nama daje identitet, ne samo srpski nego i hrišćanski“, naveo je Jevtić.

On je istakao da je Sveti Sava okupljao Srbe, te da ih i danas okuplja i Srbi ne bi bili to što jesu bez Svetog Save.

U programu Svetosavske akademije su nastupili Petropavlovski pojci iz hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bijeljini, učenici osnovne i srednje škole i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Lopare.

„Drago mi je što sam mogla dati doprinos ovako lijepom događaju i nadam se da će i u narednim godinama biti nastavljena tradicija“, kazala je Borjana Jevtić, koja je prvi put učestvovala na Svetosavskoj akademiji recitujući „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.

Predsjednik Skupštine lokalne zajednice Milenko Ristić je naglasio da je i ove godine Svetosavska akademija podržana od strane opštine Lopare.
„Sveti Sava je nas poveo na put ljubavi, mudrosti i znanja i to treba biti naša svakodnevnica“, rekao je Ristić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Želimir Nešković je izrazio zadovoljstvo što se akademija u čast Svetog Save ponovo održava u Loparama, te da ga posebno raduje što su mladi iz ove lokalne zajednice dali pečat pomenutom događaju.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...