U organizaciji Fondacije Hajnrih Bel /Heinrich Böll/ i Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, uz podršku opštine, u Loparama je održan skup na kome su prisutni građani informisani o temi „Kako ublažiti problem energetskog siromaštva“.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je, u pozdravnoj riječi, izrazio nadu da će sastanci pomenutog tipa doprinijeti da se ublaži sve veći problem energije, koja postaje skuplja i predstavlja veliki trošak za privredne subjekte i građane.

„Bitno je da energetska tranzicija, koja se sprovodi, bude što bezbolnija za najsiromašnije slojeve stanovništva i da se posebna pažnja obrati na njihov položaj u tom procesu“, naglasio je Savić.

Predavač Džemila Agić, direktor Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle kaže da temu energetskog siromaštva treba približiti različitim ciljnim grupama od predstavnika opštinskih službi, javnih preduzeća, centra za socijalni rad, medija do samih građana.

„Energetska tranzicija predstavlja promjenu i snabdijevanja, ali i cijene energenata, što predstavlja problem svima nama, posebno ranjivim grupama, kao što su oni koji imaju manja primanja i što su po definiciji i siromašni, ali i energetski siromašni“,  navela je Agićeva.

Ona je dodala da su Lopare  dio LINK mreže u kojoj se nalazi osam lokalnih zajednica i sve one rade na različitim aktivnostima koje su povezane sa djelovanjem zbog energetske tranzicije u kojoj se nalaze.

Željko Kerović, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare je rekao da su na pomenuti skup pozvani predstavnici zajednica etažnih vlasnika, mjesnih zajednica, javnih ustanova, lokalnih preduzeća i građani.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име