Na Panjiku iznad Priboja u opštini Lopare danas su obilježene 32 godine od odbrane Majevice i pogibije 16 boraca Garde „Panteri“ u septembarskoj ofanzivi muslimanskih snaga iz Teočaka.

Parastos je služen za komandanta Garde Branka Pantelića Pantera, kapetana Stevana Lazića i 14 gardista poginulih u septembarskoj ofanzivi muslimanskih snaga iz Teočaka na Priboj i Majevicu.

„U Gardi je tada poginulo 16 naših boraca sa komandantom Pantelićem i kapetanom Lazićem, kada su muslimanske snage pokušale da presijeku Banj brdo i da ga zajedno sa relejom Stolice stave u okruženje“, rekao je predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“ Petar Cvijetinović.

On je dodao da su tada iz Smoluće došli u Priboj i vratili sve svoje položaje.

„Imali smo žrtve i ne zaboravljamo ih“, rekao je Cvijetinović i najavio gradnju dva nova spomenika.

Vanja Pantelić, supruga komandanta Branka Pantelića Pantera, rekla je da njoj i njenoj djeci ovo okupljanje mnogo znači.

„Dok je sjećanje na njega živo – živi i on“, istakla je Pantelićeva.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Igor Ratković rekao je novinarima da su danas na Panjiku okupljeni kako bi obilježili sjećanje na borce poginule u odbrani Majevice.

„Naša je obaveza da njegujemo tradiciju oslobodilačkog rata i da prenosimo na mlade uspjehe ove veličanstvene jedinice“, poručio je Ratković.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je rekao da Priboj ima bogatu istoriju oslobodilačkih ratova i odbrane srpskog naroda

„Ako se sjetimo Veljka Čubrilovića i 1914. godine i njegove uloge i značaja danas Panjik sa Brankom Pantelićem Panterom postaje to isto samo u ovom savremenom dobu i mi ćemo iz lokalne uprave učiniti sve da podržimo rad Boračke organizacije i svih onih koji žele da se ova ideja čuvanja sjećanja na značajne ličnosti i događaje iz Odbrambeno-otadžbinskog rata osnaži“, saopštio je Savić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име