LJUBIŠA PETROVIĆ: SADA POKAŽIMO LJUDSKOST I ZAJEDNIŠTVO

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cijelosti:

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo našu zemlju, našu Semberiju, našu Bijeljinu, pričinilo je veliku materijalnu štetu, ljudima je za pola sata uništeno ono u šta su uložili sve što su imali, ono na čemu su vrijedno radili, prolili znoj i napravili žuljeve na rukama, ono od čega su trebali živjeti i prehraniti svoje porodice.

Samo šteta od uništenih plastenika sa zasadima i plodovima povrća i voća je nesaglediva, uništene su velike površine kukuruznih polja, što nakon slabog prinosa pšenice dodatno komplikuje cijelu privrednu situaciju u Semberiji i čitavoj zemlji! Pored velike štete u oblasti poljoprivrede, šteta je načinjena i na stambenim objektima, elektro-mreža je na više lokacija u kvaru, zakrčeni su nam putevi!

Koristim ovu priliku da se zahvalim svim ljudima koji su sinoć samoinicijativno krenuli u pomoć i počeli sa raščišćavanjem puteva, hvala radnicima Komunalca, Vodovoda, pripadnicima Vatrogasne jedinice i Civilne zaštite koji su od sinoć na terenu i vrijedno rade na raščišćavanju puteva, ali isto tako molim građane za strpljenje!

Za par trenutaka počeće hitno zasijedanje Kriznog štaba za vanredne situacije, danas idem u obilazak terena, formiraćemo Komisiju za procjenu štete i više institucija se mora uključiti kako u vidu pružanja materijalne podrške tako i u vidu sastavljanja adekvatnog pravilnika za pomoć ljudima! Pozvao sam ministra poljoprivrede Minića da sa mnom krene u obilazak terena i da obiđemo nekoliko domaćinstava.

Grad će stati uz svoje građane koliko je to u mogućnosti, ali je izuzetno bitno da se sada svi udružimo i da zaboravimo na sve vidove podjela, jer ovo je trenutak kada narodu i zemlji treba pomoći! U skladu sa tim, pozivam sljedeće institucije i instance:

– Sa republičkog nivoa neophodna je hitna reakcija i podrška Vlade Republike Srpske, Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstva finansija, Ministarstva energetike i rudarstva. Danas će biti poslat dopis Kompenzacionom fondu/Fondu solidarnosti Republike Srpske sa zahtjevom da se odobre sredstva za pomoć narodu Bijeljine koji je petrpio štetu

– Neophodna je i hitna reakacija i intervencije sa nivoa države Bosne i Hercegovine, svaki vid podrške i pomoći je zlata vrijedan

– Neophodno je da se lokalni milioneri a samo na teritoriji Bijeljine ih ima preko 20, da ih sada ne imenujem sve, uključe aktivno i izađu sa sopštenjem kako i koliko mogu pomoći semberskom domaćinu. Ne mora to biti pomoć u finansijskom smislu, ali neka kupe najlone za plastenike, neka podrže popavku krovova kuća ili neki drugi vid materijalne pomoći koji će značiti našim ljudima. Red je da se konačno bar na neki način odužite državi i narodu, jer svoja milionska bogatstva ste stekli upravo na račun države i naroda!

– Pozivam naše ljude iz dijaspore da se aktivno uključe i pomognu koliko god mogu

– Molim prodavce i vlasnike radnji gdje se može kupiti materijal za plastenike da ne podižu cijene već naprotiv daju popuste ljudima koji su pretrpjeli štetu

– Molim majstore na građevini da se uključe i pomognu svojim komšijama kojima je krov stradao da isti što prije se sanira

Ova godina je izuzetno teška, krenuli smo od poplava, suše do afričke kuge svinja i sada olujnog nevremena, šteta je nesaglediva i više je nego jasno da će ovo biti jedna od najtežih ako ne i najteža godina do sada za sve nas! Sada smo svi zajedno na potezu, budemo li humani, složni i jedinstveni možemo se nadati oporavku, bude li zajedništvo izostalo nemamo se čemu dobrom nadati!

Vjerujem da će razum preovladati i da ćemo i iz ovoga izaći kao pobjednici, preživjeli smo mnogo toga znam da ćemo i ovo preživjeti i svi zajedno pobijediti!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača u punom jeku, uskoro spajanje mosta

Put srpskog jedinstva, kako je nazvana dionica auto-puta Bijeljina - Rača trebalo bi da bude završen do planiranog...

Prošle sedmice održan prvi sastanak stalne radne grupe za količinu voda BiH i Hrvatske

Javna ustanova „Vode Srpske“ – Kancelarija za podsliv rijeke Vrbas u Banjaluci, 19. septembra bila je domaćin prvog...

LOPARE: ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE Na današnjoj dvadesetoj redovnoj sjednici raspravljao se o 27. tačaka dnevnog reda. "Danas smo...

Dugogodišnji anonimni donator poklonio trenerke i majice djeci sa poteškoćama u razvoju KK „Fenix Basket“ Bijeljina

Djeca se teškoćama u razvoju od prijatelja i dugogodišnjeg donatora KK "Fenix Basket" Bijeljina, koji je i ovaj...