LJUBIŠA PETROVIĆ: Opoziv na zakonskoj provjeri

Datum:

Share post:

Saopštenje Gradske uprave i Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti:

„Odluka o pokretanju postupka o opozivu Gradonačelnika Grada Bijeljina i Odluka o imenovanju Komisije za sprovođenje opoziva Gradonačelnika Grada Bijeljina danas su stupile na snagu.

Imajući u vidu da su donošenjem ovih odluka od strane skupštinske većine, prekršene brojne zakonske odredbe, gradonačelnik LJubiša Petrović sa svojim pravnim timom podnio je sedam akata kojim je od nadležnih sudskih i drugih instanci tražio nadzor i ocjenu zakonitosti ovih odluka, odnosno njihovo poništenje.

U aktima dostavljenim Ustavnom sudu Republike Srpske jasno se dokazuje da su prekršene odredbe člana 45. stav 2. tačke 1. 3. i 5. Izbornog zakona Republike Srpske, na koje se Skupština Grada pozvala u Odluci o pokretanju postupka o opozivu Gradonačelnika. Ovim odredbama je predviđeno da se opoziv pokreće u slučaju da Gradonačelnik ne obezbijedi izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata, ne sprovodi odluke lokalne skupštine i strateška razvojna dokumenta lokalne zajednice, odnosno, ako skupštini ne podnese izvještaj o radu. Takođe, u podnesenim aktima se ukazuje da neki članovi Komisije za opoziv nisu imenovani na zakonit način, čime su prekršene procedure predviđene izbornim zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Okružnom sudu u Bijeljini podnesena je tužba kojom se traži poništenje Odluke o imenovanju Komisije za sprovođenje opoziva Gradonačelnika, a Republičkoj izbornoj komisiji, odnosno Centralnoj izbornoj komisiji upućeni su zahtjevi za nadzor nad zakonitošću ove Odluke.

Kako bi bile izbjegnute složenije pravne posljedice i nepotrebno trošenje budžetskih sredstava, naglašeno da odluke po ovim aktima treba donijeti do 19. marta 2023. godine, odnosno, do datuma za koji je zakazano održavanje referenduma o opozivu Gradonačelnika.

– Činjenica da skupštinska većina svjesno krši zakon od samog početka pokretanja mog opoziva jasno govori da su im ciljevi potpuno suprotni od onih za koje se zalažu pred narodom Semberije. Pored ovoga takođe, krši se i izborna volja naroda iz 2020. godine. Čvrsto vjerujem da do izbora neće doći i da će narod već na referendumu reći NE opozivu i time pokazati da je pročitao njihove jeftine namjere – jasan je gradonačelnik Petrović.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...