Sinoć (21. jun 2023. godine) je završen Festival ’’Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju’’ a gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom FB nalogu pojasnio kako će i na koji način biti realizovana nagrada od 300.000 KM za osvojeno prvo mjesto (MZ Dvorovi) te post prenosimo u cjelosti:

Kada se jučerašnje takmičenje završilo, jedna preslatka djevojčica iz Dvorova je tokom fotografisanja izgovorila sljedeće: “SVI SMO POBJEDNICI, MNOGO SMO SE LIJEPO DRUŽILI OVIH DANA.“

Kao dijete i ja sam bio jedan od takmičara festivala, takmičio sam se u kategoriji znanja i folklora i ti dani ostaće mi zauvijek u sjećanju. Ovih dana gledajući ove “super klince“ nevjerovatno talentovane, disciplinovane, požrtvovane, kako sa mnogo žara, sa iskrenim dječijim osmjesima i radošću se bore za svoj KUD, navijaju za stariju omladinsku grupu, za svoje predstavnike u svim kategorijama i bore se za svoje selo, shvatio sam da ova naša priča je toliko lijepa i da nam je bila prijeko potrebna.

Razvijanje takmičarskog duha kod djece i lokal patriotizma je bio jedan cilj festivala, drugi je bio upoznavanje i druženje sa drugarima iz ostalih mjesnih zajednica, treći stvaranje uspomena i neprocjenjivog osjećaja da si akter priče koja je donijela dobrobit tvom selu i na kraju da si mali čuvar tradicije i kulture svog naroda.

Dvorovi su pobjednička mjesna zajednica i imaju priliku da kandiduju projekte za svoje selo u iznosu od 300.000,00 KM. Djeca su mi već iskreno šapnula da priželjkuju obnovu svog doma kulture, svojih svlačionica sa opremanjem i postavljanjem klima uređaja i to će nam biti prvi zadatak. U narednih deset dana neophodno je da se predstavnici KUD-a i kompletne ekipe koja je nastupala za Dvorove dogovore i kandiduju šta je to što treba Dvorovima prioritetno i šta žele da uradimo a da je u vrijednosti od 300.000,00KM.

MZ Dvorovi apsolutni pobjednik festivala „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“

Lista kandidovanih projekata/potreba može biti raznovrsna. Od obnove doma kulture koja je zagarantovana i prva stavka koju ćemo raditi, preko podrške KUD-u, finansiranja učešća na nekom od međunarodnih takmičenja, nabavke opreme za školu, izgradnje dječijeg igrališta, asfaltiranja ulica, pomoći mještaninu Dvorova kome je ona potrebna (stambena adaptacija, liječenje…), pomoći višečlanim porodicama, podrška sportskim ekipama Dvorova, organizovanju događaja u Dvorovima, hortikulturalnom uređenju određenih lokacija…

Po sastavljanju liste organizovaćemo sastanak u Gradskoj upravi i dogovoriti tačnu dinamiku radova. Osvojene nagrade u pojedinačnim kategorijama počev od folklora (dječijeg i omladinskog) do drugih disciplina biće uplaćene na žiro račune kako je propozicijama festivala i predviđeno.

Kako bih vam približio koliko su ekipe bile kvalitetne i ujednačene, dijelim sa vama ukupan zbir poena u finalu po mjesnim zajednicama dodjeljen od strane našeg cijenjenog žirija:

Dvorovi 120 poena, Janja 117,22 poena, Velika Obarska 114,34 poena, Ujedinjena sela 107,30 poena, Dragaljevac 106,85 poena.

Jasno vam je da je finale bilo neizvjesno i da su bukvalno sve mjesne zajednice finalisti mogle biti na pobjedničkom tronu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име