Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se obratio javnosti putem svog zvaničnog FB naloga,  najavljući najviši nivo građanske neposlušnosti i ustanak naroda koji ćete zapamtiti za vijek vijekova, ako se republičke vlasti nastave ovako ponašati a govoreći o Afričkoj kugi svinja koja je zahvatila Semberiju, te post prenosimo u cijelosti:

Danas je poslato pet hitnih dopisa ka sljedećim instiutucijama: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republički krizni centar, Republički štab za vanredne situacije, Veterinarski institut „Vaso Butozan“, Kompenzacioni fond Republike Srpske.

Prvi dopis je za dozvolu za formiranje ogledne farme na teritoriji Semberije. Do sada je na teritoriji grada eutanazirano preko 15000 svinja, ovim tempom za dvije sedmice Bijeljina će ostati bez kompletnog stočnog fonda.

Budemo li morali eutanazirati sve svinje i nastaviti ovim tempom, to je ravno ne samo privrednoj katastrofi već se ruši svaki moralni i ljudski princip kako prema životinjama tako i prema ljudima koji rade na procesu eutanazije ali i procesu samog utovara/istovara/ukopa životnja. Bijeljina se pretvara u tlo ispod kojeg se nalaze na hiljade svinjskih leševa!

Neka struka nešto uradi, dajte da procijenimo stepen smrtnosti i stepen oboljevanja u našoj sredini, kao i potencijalni imunitet svinja sa našeg područja. Ne smijemo se slijepo držati pravilnika koji smo prepisali od drugih zemalja, dajte da imamo sopstveno iskustvo, dajte da na osnovu sopstvenog primjera donosima odluke i zaključke!

Nikada nisam bio čovjek koji vjeruje u teorije zavjere, vjerujem nauci, ali dajte da nauku primijenimo kod nas, dajte da napravimo ogled, dajte da znamo na čemu smo, da kažemo od 3.500 prasadi na zaraženom području-farmi, toliko i toliko je zaraženo, toliko i toliko je oboljelo, toliko i toliko je uginulo, dajte da znamo sa čim se borimo, aman, zaman!

Drugi poslat dopis je za vraćanje ljudstva i mehanizacije Republičke civilne zaštite na teritoriju grada Bijeljina i njihovo aktivno učešće u suzbijanju epidemije Afričke kuge svinja!

Tužno je i jadno da u trenutku dok Afrička kuga svinja bukti i svakodnevno desetkuje stočni fond, Republička civilna zaštita od 19. jula ne radi ništa, to jest na terenu nije bilo nijednog pripadnika Republičke civilne zaštite niti je u funkciji bila i jedna mašina, a od 27. jula sa teritorije grada Bijeljina povučena je i posljednja mašina sa terena.

Broj eutanaziranih i neškodljivo uklonjenih svinja do sada je premašio 15.000, drugu grad po veličini u Republici Srpskoj i najjača poljoprivredna regija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine se suočava sa epidemijom koja uništava stočni fond i ovoj regiji, ali i cijeloj državi, prijeti nam nikada veća privredna katastrofa.

Treći dopis je u vezi sa hitnim obezbjeđivanjem dodatnih sredstva iz Kompenzacionog fonda. Do sada je isplaćena odšteta za 126 poljoprivredna gazdinstva za eutanazirane svinje, što je iznos od nešto preko 2 miliona maraka, ali trenutna šteta iznosi oko 7 miliona maraka, jer je u Bijeljini eutanazirano preko 15.000 svinja.

Obećao sam, rekao sam, i ponoviću, boriću se da svi ljudi dobiju odštetu, država je dužna da to uradi!

Ugrožena je egzistencija ljudi, suočavamo se sa najtežom privrednom katastrofom ikada.

Četvrti dopis je za hitan sastanak proširene Radne grupe, do današnjeg dana se radna grupa nije sastala i nije čak isti sastanak u najavi. Radna grupa u proširenom sastavu mora konačno sjesti i da se donesu izmijene Pravilnika!

Peti dopis je namijenjen za hitno-neodložno osposobljavanje laboratorije za PCR testiranje u Bijeljini. Za posljednjih 48 sati nismo dobili rezultate testiranje za preko 30 uzoraka, neophodno je premostiti problem transporta uzoraka i omogućiti brže testiranje i dobijanje rezultata.

Za sutra najavljujem pres iz Gradske uprave!

Ako republičke i državne instiutucije se nastave ovako ponašati spreman sam na najviši nivo građanske neposlušnosti i ustanak naroda koji ćete zapamtiti za vijek vijekova. Idem legalnim, idem mirnim putem, i tražim samo da radite svoj posao, dužni ste to, plaćeni ste za to! Ne možete ćutati već morate hitno reagovati! Premijer ćuti kao zaliven, hitno je potrebna sjednica Vlade i sjednica Narodne skupštine! Ni u jednoj zemlji nije lokalna samoupava prepuštena sama sebi na ovaj način.

Tražimo što hitniji nastavak isplate odštete, tražimo uspostavljanje ogledne farme, tražimo oformljavanje laboratorije za testiranje na virus Afričke kuge u Bijeljini, tražimo hitan sastanak proširene radne grupe, tražimo vraćanje na teren ljudstva i mehanizacije ispred Republičke civilne zaštite, tražimo veću ozbiljnost i hrabrost u radu veterinarske struke!

Tražimo da ne bježite od problema već da se ponašate odgovorno, jer ovako više ne ide, jer ovako nam prijeti privredna katastrofa čije će posljedice biti nesagledive!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име