LJUBIŠA MAKSIMOVIĆ DOCO jedan od uspješnijih golmana FK “Proleter“ iz Dvorova

Jedan od uspješnijih golmana iz Dvorova koji je stasao u golmanskoj školi Žike Stevića zvanog Van Gal i koji je nekoliko sezona bio značajna karika za uspješne igre Proletera u prvenstvu.

-Doco je fudbal počeo trenirati sa svojim vršnjacima koji su kasnije osvojili prvenstvo BiH u pionirskoj selekciji, ali tada nije bio u prvom planu. Od samog početka bavljenja fudbalom imao je percepciju da stane na gol i bude golman.To je zapazilo iskusno oko tadašnjeg trenera golmana, Žike Stevića, pa Doco pod njegopvim nadzorom stasava u vrsnog golmana  koji u periodu početka osamdesetih godina prošlog vijeka postaje nezamjenjiv na golu, pa čak i onda kada je otišao na studije u Beograd, kaže istoričar FK “Proleter“ Dvorovi, Vladan Simeunović.

Simeunivić ističe da je Doco imao obavezu da u Dvorove dolazi svakog vikenda i brani na utakmicama a potom, nedeljom, zadnjim autobusom se vraća u Beograd uz napomenu da mu je klub plaćao autobuske karte.

-Ima jedna zanimljivost iz tog perioda koja još živi u Dvorovima.Jedne prilike, Proleter je igrao vrlo važnu utakmicu i Doco je bio neophodan. Međutim, nije mogao stići na autobus i našao se u vrlo nezgodnoj situaciji.Telefonski se čuo sa odgovornim u klubu i oni su mu rekli da dođe taksijem. Prije samog početka utakmice, beogradski taksi stiže pred stadion u Dvorovima i Doco izlazi da potraži tadašnjeg blagajnika Uču Blagu koji treba da plati taksisti. Međutim, Učo ko Učo, nestaje sa igrališta i viče: “Što si dolazio, ko će to platiti.“ Nastaje pometnja izvjesno vrijeme, ali taksista je ipak isplaćen i Doco je učestvovao u domaćoj pobjedi na utakmici, nastavlja Simeunović.

-Ima još dosta anegdota o vrlo specifičnom Ljubiši Maksimoviću Doci, poput onih kada nije mogao ići na utakmicu jer je čuvao piliće itd. Ali sve u svemu bio je značajna ličnost u pisanju istorije FK “Proleter“ iz Dvorova i još se pamte neke njegove golmanske bravure na utakmicama, ističe Simeunović.

-Za svoju uspješnu istoriju u klubu, LJUBIŠA MAKSIMOVIĆ DOCO, je od 1999. godine nosilac „BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI, zaključio je Vladan Simeunović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име