Ljeto 2024. godine počinje u četvrtak, 20. juna u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

U isto vrijeme, u ovom 172 danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, kaže se u saopštenju.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Beogradu izlazi u 04:51, a zalazi u 20:27, znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć  svega 8 časova i 24 minuta.

Na dan početka ljeta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na sjeveroistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu tokom godine, a zalazi na sjeverozapadu. Podnevna visina Sunca je najviša na sjevernoj Zemljinoj polulopti – u Beogradu će biti oko 68 stepeni, u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalaziće se u zenitu, a na sjevernom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena, prenosi Tanjug.

Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka ljeta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja. Naime izgleda da se visina Sunca u podne, ne mijenja nekoliko dana prije i poslije početka leta, tj. kao da Sunce „stoji“, navodi se u saopštenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име