“Liga pravih muškaraca“ – Devet bijeljinskih uglednih pojedinaca javno istupilo protiv nasilja

Datum:

Share post:

Udruženje građana „Otaharin“ obilježilo je posljednji dan kampanje „Liga pravih muškaraca“ u okviru projekta „Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“, koji je finansiran od strane vlade Švedske i UN Women.

Cilj „Lige pravih muškaraca“ jeste da uključi što veći broj istaknutih pojedinaca iz lokalne zajednice koji su spremni i voljni da se aktivno uključe u prevenciju svih oblika nasilja i promociju standarda nulte tolerancije na nasilje.

Bojana Jovanović, programski direktor Udruženja građana „Otaharin“ ističe da se ovakva kampanja prvi put organizuje u Bijeljini u nadi da će uskoro postati i tradicionalna.

„Danas predstavljamo naših devet kandidata iz Grada Bijeljina koji obavljaju važne društvene uloge i javne poslove. Istaknuti su pojedinci, koji su svaki za sebe javno istupili protiv nasilja i zauzeli jasan stav protiv istog“, rekla je Jovanovićeva.

TESTNA REKLAMA

„Liga pravih muškaraca“ predstavlja inicijativu bijeljinske lokalne zajednice da se javnosti prezentuju muškarci koji su primjer drugima, da istaknu kvalitete koje posjeduju i potaknu društveni dijalog o tome kako pomoći mladićima da se ostvare u svom punom potencijalu, praktikujući pravedne i rodno ravnopravne stavove i vrijednosti. Današnju aktivnost podržali su Bojan Petričević, Dragan Joković, Nikola Gavrić, Slaviša Vujanović, Miloš Stevanović, Predrag Jović, Vladan Stanišić, Mladen Đurić i Bojan Sofrenić.

Projekat „Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“ posjeduje više aspekata, a jedan od njih se odnosi na aktivno učešće zajednice u prevenciji nasilja i podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju i rodnoj ravnopravnosti, dok drugi predstavlja procese škole izvrsnosti.

„Po prvi put kroz projekat u BiH tri srednje škole su dobile status škole izvrsnosti, među kojima je i Poljoprivredna i medicinska škola u Bijeljini. Ono što podrazumjeva škola izvrsnosti jeste spremnost na saradnju sa nevladinim sektorom i drugim institucijama, aktivna obuka nastavnog kadra u tim školama i provođenje programa za prevenciju nasilja u školi“, rekla je Jovanovićeva.

Dostizanje  većeg stepena rodne ravnopravnosti jednako je važno za muškarce i žene, jer njen izostanak ima višestruk uticaj na svakodnevni život svih u lokalnoj zajednici, poručeno je na završnoj konferenciji kampanje „Liga pravih muškaraca“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...