Legenda o Trebinjskim platanima

Datum:

Share post:

U centru Trebinja je 16 platana, ispred istoimenog hotela su posađeni u austrougarsko doba i predstavljaju simbol grada.

Ljeti svojim granama stvaraju hladovinu, a bašta hotela ispod njih je uvijek ispunjena do poslednjeg mjesta. Za Trebinjsce i brojne posjetioce ova bašta predstavlja oazu u vrelim danima gdje se mogu okrijepiti u hladu drveća starog preko 120 godina.

Legenda kaže da je sa Austro-Ugarskom u Trebinje stigao i baron Babić, komadant grada. Imao je bolešljivu kćerku koja je umrla sa 16 godina. U njenu čast Babić je posadio u centru grada 16 platana.

Istorijska činjenica je da je Austro-Ugarska je poslije aneksije Bosne i Hercegovine 1878. godine, zatekla u centru grada groblje i odlučeno je da ga izmjeste, a na njegovo mjesto posade 16 platana. Vremenom je u gradu zasađeno još platana, tako da ih sada ima skoro stotinu.

U blizini trga je i srednjevijekovna pijaca, ujedno i jedina pijaca bez tezgi, gdje se na drvenim stolovima prodaju najpoznatiji proizvodi Trebinja kao sto su med, vino, voće i povrće.

Izvor: seesrpska.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su četiri bebe, jedan dječak i...

VRIJEME DANAS toplo i umjereno oblačno uz sunčane periode

Toplo i umereno oblačno uz sunčane periode. Na jugu i zapadu će biti oblačnije uz povremenu slabu kišu...

NA PANJIKU OBILJEŽENA 31 GODINA OD HEROJSKE ODBRANE MAJEVICE

Na Panjiku iznad Priboja danas je obilježena 31 godina od odbrane Majevice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pogibije 16...

Pedagoški fakultet Bijeljina održao Svečanu akademiju i predstavljanje monografije „Istočnik obrazovanja – 30 godina rada Pedagoškog fakulteta“ (foto)

Večeras je u Bijeljini održana Svečana akademija i predstavljanje monografije Pedagoškog fakulteta "Istočnik obrazovanja - 30 godina rada...