Legenda o najljepšoj džamiji u BiH

Datum:

Share post:

Trojica najboljih neimara gradila su džamiju Ferhadiju u Banjaluci. Po namjeri i želji Ferhat-paše Sokolovića, morala je biti “velika i lijepa, kakve na ovom kraju svijeta nikada nije bilo, niti će biti”. Kada je objekt bio sagrađen, neimari su čuli da ih Ferhat-paša namjerava pogubiti da ovakvu ljepotu više nikada nigdje ne bi sazidali.

Čuvši za to, napraviše sebi krila i poletješe s vrha džamije. Sva trojica padoše na tri različite strane Banjaluke, Petar na današnji Petrićevac, Pavle na današnji Pavlovac, a treći, koji slomi rebra, pade na desnu obalu Vrbasa, pa ovaj dio grada nazvaše Rebrovac. Ovo je najpoznatija legenda vezana uz gradnju Ferhad-pašine džamije u Banjaluci, sve ostale pišu se i danas…

Kompleks Ferhadije imao je važnu ulogu i značaj u životu grada na Vrbasu od 1579. do 1993. godine, kada je srušena u posljednjem ratu.  Obnovljena Ferhadija autentičnog izgleda otvorena ponovo je otvorena 7. maja 2016. Uvrštena je na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Na samom ulazu u kompleks Ferhadije je šadrvan, s ukrasnom mrežicom od kovanog željeza napravljen kada i džamija, a voda dovedena drvenim cijevima, s pečenom glinom, iz sela koje se danas zove Palovac, s izvora koji se i danas zove Šadrvan.

TESTNA REKLAMA

Društvena funkcija Ferhad-pašinog šadrvana jednako je velika kao i vjerska. – Vjernici su nekada sat i više prije namaza dolazili u kompleks džamije i kako se rjeđe odlazilo u kafane tada, kraj šadrvana se razgovaralo i dogovaralo posebno u danima ramazana.

U dvorištu je i Ferhat-pašino turbe. „Svaka duša okusiće smrt. Računajući s tom činjenicom da ćemo se svi vratiti svome Gospodaru, iako niko ne zna gdje će umrijeti, to predviđam, ako se svome Gospodaru preselim u Banjaluci, neka podignuvši mi turbe, nad mojim grobom, svakodnevno dvojici turbedara isplaćuju po četiri akče”, navodi su iz vakufname Ferhat-paše.

Džamija Ferhadija Banja Luka

Pretpostavlja se da je Ferhat-pašino tijelo preneseno u Banjaluku nakon što ga je na drugom kraju Bosne iz pritaje ubio njegov rob. Uz njega je, prema jednoj priči, ukopana supruga, a prema dostupnoj literaturi, sin ili unuk. Pretpostavlja se da je turbe bilo podignuto 1590. godine. Malo je zvaničnih dokumenata koji svjedoče o životu Ferhad-paše. Poznato je da je bio istaknuti vojskovođa i veliki vakif i dobrotvor.

Prema predanjima, 1575. godine Ferhad-paša se borio s barunom Herbertom Auerspergom. Habsburgovci su pretrpjeli poraz, poginuo je i sam barun s još 200 ljudi, a 2.000 vojnika bilo je zarobljeno. Među zarobljenicima je bio i barunov sin Volf (Wolf), kojeg je kasnije porodica otkupila za 30.000 dukata, od kojih je Ferhat-paša napravio Ferhadiju.

Izvor: seesrpska.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...