Lažni Bošnjaci i Srbi na listama

Datum:

Share post:

Kako je umjesto srpskog radikala Milenka Mihajlice u Narodnu Skupštinu RS ušla novopečena Bošnjakinja Nina Bukejlović?

Mihajlica se pozvao na slučaj Harisa Pleha, jednog od najpoznatijih sarajevskih Srba, kojem je presudama Suda Bosne i Hercegovine i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zabranjeno da na izbore izlazi kao Srbin, jer se na prethodnih lokalnim izborima izjašnjavao kao Bošnjak.

Milenko Mihajlica, predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske, žalio se ovih dana Centralnoj izbornoj komiisiji BiH nakon što nije dobio kompenzacioni madat za Narodnu Skupštinu RS.

Iako je bio treći kandidat na kompenzacionoj listi koalicije predvođene Srpskom demokratskom strankom koja je dobila mandat, Mihajlica nije prošao, jer, kako piše u obrazloženju CIK-a, on se izjasnio kao Srbin, zbog čega „mu mandat nije mogao biti dodijeljen“, nego u skladu sa Zakonom „isti mora biti dodijeljen relevatnom konstututivnom narodu, tj,bošnjačkom ili hrvatskom, što je u ovom slučaju sljedeća kandidatkinja na 4. mjestu iste kompenzacione liste, Bukejlović Nina, koja se izjasnila kao Bošnjakinja“.

TESTNA REKLAMA

Milenko Mihajlica tvrdi da Nina Bukejlović iz Doboja, ne može ući u Narodnu Skupštinu RS kao Bošnjakinja, jer se na prethodnim lokalnim izborima 2016. godine, kada je takođe bila na listi SDS-a, izjasnila kao Srpkinja. Doduše, na lokalnim izborima na izbornoj listi SDS-a pojavila se kao Nina Prešić i bila je predsjednica Mladih Srpske demokratske stranke.

Mihajlica se pozvao na slučaj Harisa Pleha, jednog od najpoznatijih sarajevskih Srba, kojem je presudama Suda Bosne i Hercegovine i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zabranjeno da na izbore izlazi kao Srbin, jer se na prethodnih lokalnim izborima izjašnjavao kao Bošnjak.

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, potrebno je da prođu četiri godine, odnosno najmanje jedan izborni ciklus, da bi neko promijenio nacionalni identitet i sa njim izašao na izbore. Kako će CIK BiH reagovati na Mihajlicinu žalbu, uskoro ćemo saznati.

(SB)

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i toplo

Ujutru pretežno vedro uz umerenu oblačnost i sveže, u severnim i južnim predelima lokalno mogući prolazni pljuskovi praćeni...