Kroz program kućne njege u Republici Srpskoj u prošloj godini obuhvaćena su 25.712 lica u stanju potrebe, što su odlični pokazatenji uspješnosti rada republičke organizacije Crvenog krsta

Crveni krst Republike Srpske uprkos izazovima uspješno radi 32 godine, a najveći oslonac predstavljaju volonteri, mladi, ali i stariji aktivisti, i oni su stub ove organizacije, rekao je Srni sekretar Crvenog krsta Rajko Lazić.

Crveni krst Republike Srpske danas obilježava 32 godine postojanja i uspješnog rada pod sloganom „Na putu humanosti“.

Lazić je istakao da su do sada odgovorili na sve izazove, a da su prošloj godini ostvarili odlične rezultate, te da se konstantno napreduje kroz realizaciju programskih zadataka na svim poljima djelovanja posredstvom 64 opštinske i gradske organizacije.

On je napomenuo da zaposlene u ovoj organizaciji raduje činjenica da su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske prepoznali važnost i ulogu Crvenog krsta Republike Srpske u društvu, te da su usvojili nacrt zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske.

Usvajanjem prijedloga zakona se nadaju da će u oktobru krenuti u rješavanje brojnih problema, a cilj im unaprijediti djelovanje kroz jačanje međunarodne saradnje.

U PROŠLOJ GODINI REALIZOVANE BROJNE AKTIVNOSTI

Lazić je rekao da kroz program „Kućna njega“ sprovode dva projekta – „Starenje i zdravlje“ u Prnjavoru, Foči, Šamcu i Doboju, te „Briga o starijima“ u Trebinju, na kojima je angažovano 28 volontera i njegovatelja, koji pružaju usluge za 352 korisnika projekta.

„U toku 2023. godine kroz ovaj projekat smo pružili usluge za ukupno 25.712 lica u stanju potrebe, što su odlični pokazatelji uspješnosti rada“, rekao je Lazić.

Kroz program priprema i odgovor na katastrofe, Crveni krst Republike Srpske u 2023. godini realizovao je dva DREF projekta vrijednosti 129.000 KM, u okviru čega je kroz „keš asistenciju“ obuhvaćeno 258 domaćinstava u Srpskoj, kao i podrška domaćinstvima i u prehrambenim i higijenskim paketima, te setovima za čišćenje.

Lazić je podsjetio da su uz podršku Vlade Republike Srpske i predsjednika Republike Milorada Dodika odlično pokazali pripremljenost kada su početkom 2023. godine izvršili distribuciju humanitarne pomoći Republike Srpske za stanovništvo Turske iz područja koje je pogodio razorni zemljotres.

I sada se realizuju brojne aktivnosti na polju socijalno-humanitarne djelatnosti, gdje Crveni krst Republike Srpske kroz rad sedam javnih kuhinja u Republici Srpskoj brine o najosjetljivijim kategorijama društva.

Takođe, dodao je Lazić, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske prepoznalo ih je kao važnu organizaciju posredstvom koje se stanovništvu u stanju potrebe distribuiše značajna humanitarna pomoć poput aktuelnih donacija brašna i prehrambenih paketa.

Crveni krst je u 2023. godini distribuisao više od 930.000 tona brašna, a početkom ove godine novih 530 tona brašna i 1.500 paketa hrane.

Takođe, svoje djelovanje sprovodi i kroz program upozoravanja na opasnost od mina, pružanja podrške stanovništvu ugroženom od mina, a Lazić je istakao da je veliki problem sa kojim se novi proces traženja nestalih u Republici Srpskoj i BiH.

Lazić je rekao da Crveni krst Republike Srpske zaslužuje veću pažnju i brigu, te se nada da će konačno definisati svoj status i dobiti adekvatnu finansijsku podršku za realizaciju mnogih aktivnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име