LAZAREVIĆ TOMO “VALTER“ : Infrastrukturni graditelj FK “Proleter“ Dvorovi u 20. vijeku (foto)

Datum:

Share post:

Lazarević Tomo “Valter“ jedna je od značajnih ličnosti FK “Proleter“ Dvorovi.

Kao igrač-golman.kao trener ili kao predsjednik kluba, što  ga stavlja među malo pojedinaca koji su ostvarili sve ove funkcije. Možemo ga zvati i infrastrukturni graditelj FK “Proleter“ Dvorovi u 20. vijeku.

Privlačila ga “magična“ fudbalska vrata 7.32 x 2.44

Kao i sva djeca Dvorova i Tomo je kao mali dječak slobodno vrijeme provodio na igralištu pikajući loptu sa svojim vršnjacima i sanjao je o tome da nekada zaigra za seniore Dvorova.

TESTNA REKLAMA

Najviše su ga privlačila magična fudbalska vrata veličine 7.32 x 2.44 centimetra i sanjao je da nekada paradira u tom prostoru.

Lazarević Tomo “Valter“

Što je sanjao to je i ostvario, postao je golman Proletera i skupa sa Slobodanom Savićem Bobanom i Žikom Stevićem, smjenjivao se na golu praveći bravure ostvarivao je svoju uspješnu karijeru. Bio je član  jedne od najsjajnijih generacija kluba koja je 1972. godine ostvarila plasman u 3.ligu SFRJ.

Kao gasterbajter nesebično pomagao rad kluba

Kao mlad dječak bavio se i boksom u BK “Radnik“ iz Bijeljine ali ipak fudbal je preovladao i tu je ostvario svoju karijeru.

Nažalost, kao mlad je morao napustiti Dvorove (trbuhom za kruhom) ali neka zlatna veza sa klubom je uvjek ostala i vezala ga za Dvorove.

Kao gasterbajter je nesebično pomagao rad kluba u novcu i opremi a nastupao je kada god bi došao na odm0r ili bio u proputovanju. Kada se vratio u Dvorove, postavljen je za direktora Banjsko rekreativnog centra Dvorovi i odmah odlučuje da zaostala a ne naplaćena sredstva od preduzeća „GIK Rad“ Bijeljina, usmjeri na izgradnju tribina na stadionu što je uz nesebičan rad i drugih aktera dijelimično završio do početka ratnih dejstava.

Prvi predsjednik FK “Proleter“ Dvorovi u novoj državi – poklonio klubu 30.000 DM

Nakon završetka otadžbinskog rata, Tomo Lazerević skupa sa drugim entuzijastima oživljava rad kluba u novoj državi i postaje njegov prvi predsjednik 1995. godine.

Prvenstvo nove države je na pragu a uslovi na stadionu na nuli. Odlučuje da uloži svoje lične pare i adaptira-izgradi svlačionice, iskopa bunar za vodu, osposobi teren za igru i u sve to ulaže cirka 30.000 tadašnjih DM a ugovor o pozajmici tih para klubu nikada nije realizovan i na njegov zahtjev je sve to poklonjeno za razvoj fudbala.

Sinovi naslijedili golmanski “gen“

U tom periodu je završio Višu trenersku školu i prihvatio se rada kao trener sa seniorskom ekipom koju je uspješno vodio tokom dvije sezone.Njegov golmanski gen su nasledili i njegovi sinovi Mladen i Marko, koji su branili gol „Proletera“ u kasnijem periodu.

Uvijek bio i ostao privržen socijalizmu

Uvijek je bio i ostao privržen socijalizmu pa je i jedan od osnivača Socijalističke partije Republike Srpske. Nažalost, rana smrt 2000. godine je prekinula njegov nesebični doprinos razvoju sela i FK “Proleter“ iz Dvorova.

Tomo Lazarević je od 1999. godine nosilac „Zlatne plakete FK “Proleter“ Dvorovi“ kao priznanje za nesebične doprinose u razvoju kluba i izuzetno je zaslužna ličnost u stvaranju istorije FK “Proleter“ iz Dvorova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...