LAZAREVIĆ TOMO “VALTER“ : Infrastrukturni graditelj FK “Proleter“ Dvorovi u 20. vijeku (foto)

Datum:

Share post:

Lazarević Tomo “Valter“ jedna je od značajnih ličnosti FK “Proleter“ Dvorovi.

Kao igrač-golman.kao trener ili kao predsjednik kluba, što  ga stavlja među malo pojedinaca koji su ostvarili sve ove funkcije. Možemo ga zvati i infrastrukturni graditelj FK “Proleter“ Dvorovi u 20. vijeku.

Privlačila ga “magična“ fudbalska vrata 7.32 x 2.44

Kao i sva djeca Dvorova i Tomo je kao mali dječak slobodno vrijeme provodio na igralištu pikajući loptu sa svojim vršnjacima i sanjao je o tome da nekada zaigra za seniore Dvorova.

TESTNA REKLAMA

Najviše su ga privlačila magična fudbalska vrata veličine 7.32 x 2.44 centimetra i sanjao je da nekada paradira u tom prostoru.

Lazarević Tomo “Valter“

Što je sanjao to je i ostvario, postao je golman Proletera i skupa sa Slobodanom Savićem Bobanom i Žikom Stevićem, smjenjivao se na golu praveći bravure ostvarivao je svoju uspješnu karijeru. Bio je član  jedne od najsjajnijih generacija kluba koja je 1972. godine ostvarila plasman u 3.ligu SFRJ.

Kao gasterbajter nesebično pomagao rad kluba

Kao mlad dječak bavio se i boksom u BK “Radnik“ iz Bijeljine ali ipak fudbal je preovladao i tu je ostvario svoju karijeru.

Nažalost, kao mlad je morao napustiti Dvorove (trbuhom za kruhom) ali neka zlatna veza sa klubom je uvjek ostala i vezala ga za Dvorove.

Kao gasterbajter je nesebično pomagao rad kluba u novcu i opremi a nastupao je kada god bi došao na odm0r ili bio u proputovanju. Kada se vratio u Dvorove, postavljen je za direktora Banjsko rekreativnog centra Dvorovi i odmah odlučuje da zaostala a ne naplaćena sredstva od preduzeća „GIK Rad“ Bijeljina, usmjeri na izgradnju tribina na stadionu što je uz nesebičan rad i drugih aktera dijelimično završio do početka ratnih dejstava.

Prvi predsjednik FK “Proleter“ Dvorovi u novoj državi – poklonio klubu 30.000 DM

Nakon završetka otadžbinskog rata, Tomo Lazerević skupa sa drugim entuzijastima oživljava rad kluba u novoj državi i postaje njegov prvi predsjednik 1995. godine.

Prvenstvo nove države je na pragu a uslovi na stadionu na nuli. Odlučuje da uloži svoje lične pare i adaptira-izgradi svlačionice, iskopa bunar za vodu, osposobi teren za igru i u sve to ulaže cirka 30.000 tadašnjih DM a ugovor o pozajmici tih para klubu nikada nije realizovan i na njegov zahtjev je sve to poklonjeno za razvoj fudbala.

Sinovi naslijedili golmanski “gen“

U tom periodu je završio Višu trenersku školu i prihvatio se rada kao trener sa seniorskom ekipom koju je uspješno vodio tokom dvije sezone.Njegov golmanski gen su nasledili i njegovi sinovi Mladen i Marko, koji su branili gol „Proletera“ u kasnijem periodu.

Uvijek bio i ostao privržen socijalizmu

Uvijek je bio i ostao privržen socijalizmu pa je i jedan od osnivača Socijalističke partije Republike Srpske. Nažalost, rana smrt 2000. godine je prekinula njegov nesebični doprinos razvoju sela i FK “Proleter“ iz Dvorova.

Tomo Lazarević je od 1999. godine nosilac „Zlatne plakete FK “Proleter“ Dvorovi“ kao priznanje za nesebične doprinose u razvoju kluba i izuzetno je zaslužna ličnost u stvaranju istorije FK “Proleter“ iz Dvorova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Mitrović: Glas za Dodika i Cvijanovićku za mir i stabilnost Republike Srpske

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović izjavio je da 2. oktobra Bijeljina...

BIJELJINA: PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI (video)

U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece...

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije podržao Slavenka Ristića

"Slavenko Ristić zaslužuje moju podršku zbog njegovog dugogodišnjeg rada na jačanju odnosa između Srbije i Republike Srpske, ali...

Prof.dr Zlatko Maksimović, osnivač Pokreta Uspješna Srpska: NAŠ PUT JE PUT USPJEŠNIH (video)

Na sinoć održanoj centralnoj konvenciji Koalicije NPS - Pokret Uspješna Srpska - Prva SDS osnivač Pokreta uspješna Srpska...