LAZAREVIĆ I JOVIČEVIĆ: Podrška selu „stoji“ zbog odluke pojedinca

Datum:

Share post:

– Iz Kompenzacionog fonda Vlade Republike Srpske uplaćeno je novih dva miliona KM za nastavak ruralnog razvoja Semberije, ali ova sredstva ne mogu biti operativna dok gradonačelnik ne dostavi materijale Stručnoj službi Skupštine grada Bijeljina za održavanje redovne sjednice i dok odluka o korištenju ovih sredstava ne bude usvojena. Pozivam ga da to učini već u ponedjeljak jer će rupe na putevima, prerasla trava i pregorjele sijalice ulične rasvjete vrlo brzo postati gorući problem naših sela – izjavio je danas direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

Lazarević je istakao da je 13. februara Agrarni fond poslao zahtjev Vladi Srpske za novih 2 miliona KM, odnosno za projekat drugog kruga ruralnog razvoja Semberije, te da su sredstva uplaćena četiri dana kasnije.

– Upravni odbor Agrarnog fonda predložio je da 1,9 miliona KM bude iskorišteno za asfaltiranje makadamskih puteva, a preostalih 100.000 KM za nova sijalična mjesta. Međutim, cijeli ovaj proces sada koči gradonačelnik koji od 1. januara nije dostavio materijale za sjednicu Skupštine grada. Samim tim, ne možemo da raspišemo tender i da počnemo sa radovima koji su važni za narod Semberije – naveo je Lazarević.

On je dodao da će zahtjevi Agrarnog fonda prema Kompenzacionom fondu Vlade Republike Srpske biti nastavljeni i u narednom periodu.

Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine grada Bijeljina Boban Jovičević naglasio je da ova komisija treba dati mišljenje o Odluci o korištenju sredstava iz Kompenzacionog fonda, ali da je onemogućena jer sjednica Skupštine nije sazvana.

– Vlada Republike Srpske u prethodnih osam mjeseci dva puta je doznačavala sredstva Agrarnom fondu i to je za svaku pohvalu. S druge strane je gradonačelnik koji sve koči i koji je 2021. godine čak umanjio sredstva za plasteničku proizvodnju, povrtlarsku proizvodnju i navodnjavanje. Prisjetimo se da je u vrijeme ministra poljoprivrede koji je bio iz SDS-a budžet za poljoprivredu iznosio 25 miliona KM, a danas iznosi 180 miliona KM. To sve govori – zaključio je Jovičević.

On smatra da u semberskim selima sve stoji odlukom pojedinca i da je snažna podrška selu presudna za ostanak mladih i nova zaposlenja.

U prvom krugu ruralnog razvoja Semberije koji je sproveo Agrarni fond grada Bijeljina, za pet mjeseci asfaltirano je 58 puteva u dužini od 18 kilometara i postavljeno 410 savremenih sijaličnih mjesta sa LED sijalicama. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...

VRIJEME DANAS svježije uz moguće naoblačenje

Ujutru promenljivo uz sunčane periode i hladno, u višim predelima mraz, a slab mraz je moguć i ponegde...