KVANTAŠKA PIJACA u Bijeljini: Tezge “PRESELJENE“ ispred ulaza u pijacu

Datum:

Share post:

Prodavci povrća i voća na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci, u četvrtak, drugog aprila, zbog izričite zabrane prodaje robe na Kvantaškoj pijaci, svoje „tezge“ preselili su ispred ulaza u Kvantašku pijacu. Većina njih je uplašena, kako kažu, zbog najnovije situacije koju je prouzrokovao koronavirusa, ali ističu da od nečega moraju živjeti.

„Ovo je propast i velika muka za nas i za one koji dođu da nešto kupe. Cijene se ne mijenjaju i sve je ostalo na prošlogodišnjem nivou. Praktično, na snazi su sezonske cijene voća i povrća. Jedino je bijeli luk na veliko 10 KM za kilogram, dok je limun pet do šest KM za kilogram“, kaže nam jedan od prodavaca ispred Kvantaške pijace.

U trenutku dok smo razgovarali sa prodavcima voća i povrća stigli su i policijski službenici Policijske uprave Bijeljina i upozorili su prodavce voća i povrća da ne mogu prodavati svoju robu ispred ulaza u Kvantašku pijacu, jer je na snazi zabrana rada za Kvantašku i Stočnu pijacu.

Mladen Lazić, veliki proizvođač povrća iz Golog Brda, kaže da su poljoprivrednici zabrinuti, kako zbog uvoza ranog povrća iz Italije i Španije, tako zbog nemogućnosti nabavke repromaterijala, poljoprivrednih mašina, rezervnih dijelova i opreme za narednu poljoprivrednu sezonu.

„Stao je i uvoz opreme za prerađivačku industriju. U aprilu je blo planirano da otvorim fabriku za preradu povrća, ali sada ne mogu da dovezem pumpe za cirkulaciju vode, marke „Speroni“ iz Italije, koje sam već naručio i platio. Uglavnom smo opremu nabavljali u Italiji i Španiji“, kaže Lazić.

S obzirom na to da je i član Udruženja povrtlara Republike Srpske, Lazić kaže da povrtlari i na ovaj način upućuju apel resornom ministarstvu da povede računa o plasmanu domaćih proizvoda na pijacama, jer se i dalje dozvoljava uvoz i prodaja krastavca uvezenog iz Italije i Španije na pijaci „Arizona“.

„Pitamo se kakva je to ekonomska logika, da se dozvoli uvoz krastavca iz pomenutih zemalja, a zabrani prodaja domaćeg ranog krstavca na pijacama. Umjesto da krastavac prodajemo na Kvantaškoj pijaci, kupci se usmjeravaju na kućnu prodaju. Treba znati i to da su svi godinama naviknuti na pijačnu prodaju“, ističe Lazić, naglašavajući da se i u uslovima epidemije, moraju poštovati pravila ponude i potražnje, ali i pravila zaštite prodavaca i kupaca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SRU ’’Riba’’ iz Bijeljine organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju pripremanja obroka korisnicima Narodne kuhinje

Sportsko ribolovno udruženje ''Riba'' Bijeljina u želji da uljepša praznične dane najugroženijim sugrađanima, organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju pripremanja...

Stanivuković uručio Milošu Vučeviću Ključ grada – počasni građanin Banjaluke

Potpredsjedniku Vlade Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću na svečanoj akademiji u Banjaluci je uručeno najveće gradsko priznanje...

Predsjednik SO Lopare Milenko Ristić na obilježavanju Dana grada Banjaluka

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je u ime Opštine Lopare boravio na obilježavanju Dana grada Banjaluka. Ristića je...

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema „Amber Alert“

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica...