KUVAR BILANOVIĆ: Tajna svadbarskog kupusa (video)

Datum:

Share post:

U Bijeljini je danas organizovan 15.Mitrovdanski narodni sabor pod nazivom “MITROVDANSKI VAŠAR 2022”. Šef kuhinje Banje Dvorovi, Mirko Bilanović, kuvar je već 43 godine i kaže da je sve manje omladine koju zanima ovo zanimanje.

„Dok sam bio šef kuhinje u Banji Dvorovi za vrijeme rata i poslije rata, izveli smo tri generacije – dolazili smo kod nas na praksu. Niko od te djece ne radi kao kuvar. I sada u Bijeljini nema ugostitelja već duže vrijeme.Ono što je primijetno je da muška djeca neće da budu kuvari. U ovom zanimanju, presudna je ljubav. Svako jelo hoće da si „kraj njega“, da ga voliš i da se sporo kuva. Ne može se pristaviti i otići za drugim poslom. Moja majka je voljela kuvati, ali nije nikad bila kuvarica. Vjerovatno sam od nje to naslijedio“, rekao je Bilanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Danas je na Mitrovdanskom vašaru, kao i ostali takmičari, kuvao svadbarski kupus i, kako kaže, najbitnije je slaganje.

„U svadbarskom kupusu ima više tajni. Najbitnije je slaganje – kako se slaže kupus. Svaki zemljani lonac se mora dobro podmazati svinjskom masti. Nakon toga, stavlja se nekoliko vrsta mesa, a onda slažemo kupus. Najtvrđe meso ide na dno, pa opet red kupusa, red tog mesa, pa onda mekše meso, slanina, suva rebra i začini – malo tucane paprike, lovorovog lista, bibera, vegete, soli, šećera… malo bijelog luka, u čenima, malo crvenog luka. Sve se to reda, ali se zna količina, mora se imati iskustvo“, objasnio je Bilanović.

Kaže da voli sve da sprema, ali mu je paprikaš omiljen za pripremanje… paprikaš sa nekoliko vrsta mesa, srnetine, divlje svinje – starinski recept sa malim dodacima kao pečatom kuvara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što...

Jedan od budućih iPhone 17 modela doživjeće veliku izmjenu

Analitičar Ros Jang tvrdi da je Apple smislio zanimljiv zaplet za iPhone 17 seriju, koja će se pojaviti...

AGRO SAVJET: Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza – Savjeti baštovana

Baštovani su uvijek u potrazi za najboljim metodama kako bi njihove biljke napredovale zdravo i snažno, a paradajz...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...