KUVAR BILANOVIĆ: Tajna svadbarskog kupusa (video)

Datum:

Share post:

U Bijeljini je danas organizovan 15.Mitrovdanski narodni sabor pod nazivom “MITROVDANSKI VAŠAR 2022”. Šef kuhinje Banje Dvorovi, Mirko Bilanović, kuvar je već 43 godine i kaže da je sve manje omladine koju zanima ovo zanimanje.

„Dok sam bio šef kuhinje u Banji Dvorovi za vrijeme rata i poslije rata, izveli smo tri generacije – dolazili smo kod nas na praksu. Niko od te djece ne radi kao kuvar. I sada u Bijeljini nema ugostitelja već duže vrijeme.Ono što je primijetno je da muška djeca neće da budu kuvari. U ovom zanimanju, presudna je ljubav. Svako jelo hoće da si „kraj njega“, da ga voliš i da se sporo kuva. Ne može se pristaviti i otići za drugim poslom. Moja majka je voljela kuvati, ali nije nikad bila kuvarica. Vjerovatno sam od nje to naslijedio“, rekao je Bilanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Danas je na Mitrovdanskom vašaru, kao i ostali takmičari, kuvao svadbarski kupus i, kako kaže, najbitnije je slaganje.

TESTNA REKLAMA

„U svadbarskom kupusu ima više tajni. Najbitnije je slaganje – kako se slaže kupus. Svaki zemljani lonac se mora dobro podmazati svinjskom masti. Nakon toga, stavlja se nekoliko vrsta mesa, a onda slažemo kupus. Najtvrđe meso ide na dno, pa opet red kupusa, red tog mesa, pa onda mekše meso, slanina, suva rebra i začini – malo tucane paprike, lovorovog lista, bibera, vegete, soli, šećera… malo bijelog luka, u čenima, malo crvenog luka. Sve se to reda, ali se zna količina, mora se imati iskustvo“, objasnio je Bilanović.

Kaže da voli sve da sprema, ali mu je paprikaš omiljen za pripremanje… paprikaš sa nekoliko vrsta mesa, srnetine, divlje svinje – starinski recept sa malim dodacima kao pečatom kuvara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKA PETROVIĆ: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da plate rudara treba povećati, ali da treba...

Luka Jović u timu Srbije protiv Kameruna

Reprezentaciju Srbije u ponedjeljak očekuje drugi meč na Mundijalu, a selektor Dragan Stojković odlučiće se za drugu formaciju...

Trener i članovi uprave Zvijezde 09 bodrili Srbiju u meču protiv Brazila (foto)

Brazil i Srbija su u Kataru odigrali svoj prvi meč na Svjetskom prvenstvu, a Karioke su dominantno stigle...

DOM NARODA BiH: Čiji delegati će na kraju IZVISITI – I opozicija računa na glasove Pokreta za državu

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada je u pitanju izbor srpskih delegata u Dom naroda...