KULTURA PRIBLIŽILA UGLJEVIK I LOZNICU: Sabor Vukovih i Filipovih zemljaka

Datum:

Share post:

Vukov sabor, najveća i najstarija manifestacija kulture, kod Srba, koji se održava 89. put i čije svečanosti počinju 12. a završavaju se 18. septembra u Tršiću, rodnom selu Vuka Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, su, zapravo, decenija sabori Srba, ne samo iz Srbije i okruženja, već i iz rasejanja, kaže Milorad Jovičić, šef kabineta načelnika Opštine Ugljevik, posle posete Tršiću i Loznici, sa kolegama iz lokalne samouprave.

I ove godine, kako kaže, kao i prethodnih, veliki broj ljudi našeg kraja će boraviti u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači, gdje će biti saborske svečanosti, održavajući tako veze sa maticom onako kako  je činio Filip Višnjić, čuveni narodni pjesnik i guslar, rodom iz Gornje Trnove, kod Ugljevika.

  -Ugljevik i Loznica, posljednjih više od deceniju i po imaju sjajne odnose u svim oblastima života i rada, a najveće mostove napravila je baš kultura, pa su programi, u čast Vuku, zajednički izvođeni i u Tršiću, i u Loznici, i u Ugljeviku . To je, na neki način, podstaklo inicijativu  da se u Trnovi podigne Spomen kuća Višnjiću kao replika one u Tršiću njegovom saborcu i prijatelju Vuku Karadžiću-navodi Jovičić.

Jovičića i goste iz Ugljevika, srdačno je dočekao gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, čovjek koji je doprinjeo renesansi i Tršića i Vukovog sabora, pozvao je Ugljevičane, da dolaze, neprestano u ovaj dio Srbije, a posebno da šalju talente u Obrazovno kulturni centar „Vuk Karadžić“, koji je za mlade, koji su naklonjeni društvenim, humanističkim naukama kao nešto što je Petnika, kod Valjeva, za prirodne nauke.

TESTNA REKLAMA

-Lijep je osjećaj čuti kako u Tršiću divno „žubori“ srpski jezik -rekao je Jovičić, ponosan kad je čuo od domaćina da je slična melodičnost i u podmajevičkom kraju, samo što se koristi ijekavica, jedna od dragocjenosti naše kulture i pismenosti, koja je, svojevremeno, srećom, odbranjena u Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...