Putni pravac Bijeljina – Rača. Skretanje za sela Gojsovac i Nove Dvorove, odnijelo je pet života, četvorica motorista i vozač bicikla tragično su nastradali. Na magistralnom putu u Dvorovima, dva pješaka izgubila su život.

Bijeljina – Brčko, mjesto Ljeljenča, ta dionica odnijela je tri života, jednog pješaka i dva vozača motornih vozila.

Opasan za vozače i pješake je i putni pravac Bijeljina – Ugljevik. U mjestu Donji Zagoni gdje su u proteklim godinama smrtno stradala tri lica, jedan motociklista i dva vozača.

Ništa manje opasno nije ni u mjestu Glavičice prema Zvorniku.

Najkritičnije su ovo tačke u saobraćaju na području Semberije.

Posebno opasne, jer se na njima razvija veća brzina kretanja vozilla. Crne brojke samo se uvećavaju iz godine u godinu, podaci su iz Policijske stanice u Bijeljini. 

„Za period od 1.1. do današnjeg dana 2023. godine, imali smo četiri saobraćajne nesreće u kojima su četiri lica smrtno stradala. Imali smo 31 teško povrijeđeno lice. Imali smo 105 povrijeđenih lica i 362 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom. Prošle godine, uporedni pokazatelji kažu, da smo imali tri saobraćajne nesreće u kojima je pet lica smrtno stradalo“, kaže Radan Antonić, saobraćajni policajac u PU Bijeljina.

Najdominantniji uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina kretanja.

Za njom su odmah i uslovi na putu, nepoštovanje saobraćajnih propisa i prvenstva prolaza.

Sve nadležne institucije za saobraćaj nastoje da na sve načine utiču na svijest građana, učesnika u saobraćaju, da budu svjesni svih opasnosti na putevima. U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, uradila je mnogo toga kako bi i one, najrizičnije putne komunikacije postale bezbjednije za saobraćanje.

Na tim dionicama su postavljeni stacionarni radari. 

„Mislim da još uvijek represija i stacionarni radari donose neki uspjeh. Ali, da ne shvati niko pogrešno, suština nije kažnjavanje ljudi, nije punjenje budžeta, mali je to iznos u iznosu ukupnog budžeta. Međutim, ako spasimo jedan ljudski život na taj način, to je uspjeh. Ali opet imamo jedan kontraefekat gdje naši učesnici u saobraćaju vrlo često smanjuju brzinu kada uoče radar ili kada znaju gdje se nalazi isti, i onda nakon radara povećavaju brzinu i vrlo često se dešavaju saobraćajne nesreće upravo nakon tih radara“, izjavio je Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. 

A suština bezbjednosti u saobraćaju jeste da mislimo na sebe, a ne na to da li ćemo biti kažnjeni, i samo tako se može smanjiti broj saobraćajki, kažu u MUP-u i Agenciji za bezbjednost saobraćaja. 

U ljetnim mjesecima povećana je mobilnost ljudi, prisutan je veliki broj turista i ljudi iz dijaspore. Velike vrućine izazivaju nervozu kod brojnih vozača. Sve to, prema statistici, dovodi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda.

Zbog toga se apeluje na vozače da poštuju saobraćajne propise, da poštuju ograničenja najveće dozvoljene brzine kretanja i da ne konzumiraju alkohol i opijate i tako sjedaju za volan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име