Kreće polen ambrozije – alergični već imaju problema

Datum:

Share post:

Alergični na polen ambrozije već su počeli da osjećaju zdravstvene probleme, a oni su još izraženiji zato što su se prethodnih dana pomiješali sa polenom drugih trava, kaže za Telegraf.rs rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Ona upozorava da se najveći udar očekuje od 10. do 13. avgusta, i savjetuje alergične da krenu sa antihistaminicima, kako bi lakše podnijeli visoke koncentracije polena ambrozije. 

– Krenula je ambrozija ranije ove godine. Nije još u nekim velikim vrijednostima, bilježili smo 10, 15 polenovih zrna u toku čitave nedjelje, međutim, pomešala se sa polenom trave, pa sam i ja prva, koja sa antihistaminicima ne krećem prije 15. avgusta, počela još 1. avgusta – kaže dr Mitrović za Telegraf.rs.

Navodi da će udarne koncentracije polenovih zrna ambrozije biti između 10. i 13. avgusta.

– Maj je bio kišan, divno je zalio. Biljka je zelena, nikad zelenija, nije još u punoj fazi cvetanja, ali kad padne temperatura njoj će biti idealno – podsjeća sagovornica.

Ambrozija je, inače, da podsjetimo, najagresivnija korovska biljka. Granična vrijednost za ambroziju je 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, jer je veliki alergen, dok je za ostale granična vrijednost 60.

Kako je ranije naša sagovornica objasnila za Telegraf.rs, alergični najviše problema imaju u jutarnjim satima, kako sunce izađe. Tada ova biljka otvara cvijet i kreće da emituje polen.

– Već u pet sati mora da se klimatizujete, kako počinje da sviće… Nikako ne treba otvarati prozore. Osoba koja je alergična može da otvori prozore ili izađe napolje tek 15 minuta nakon pljuska. Ako nema kiše, tek poslije podne, kada kreće da pada temperatura, može da izađe napolje. Sa sumrakom i biljka zatvara svoje elemente cvijeta u izvjesnoj mjeri – posavjetovala je Mirjana Mitrović.

Oni koji imaju probleme, po povratku iz prirode treba da promjene odjeću, operu kosu, da ne suše veš u spoljašnjim uslovima, da koriste klimatizovane i automobile i prostorije, i da prate kretanje polena, a u skladu sa tim i da usklađuju svoju terapiju i kretanje.

Takođe, oni koji su u mogućnosti, prema riječima naše sagovornice, mogu otići na Zlatibor ili na neku veću nadmorsku visinu gdje ovaj korov nije toliko invanzivan, ili u neku banju, kao što je Sokobanja, gde specifična struja utiče na vetar da se taj polen tu ne zadržava puno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BORENOVIĆ TRIVIĆEVOJ: Ništa ne bi postigla da nije bilo mene i partije

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je nekadašnjoj partijskoj koleginici Јeleni Trivić da "ništa ne bi postigla da nije...

JELENA TRIVIĆ: Borenović nije smio na crtu Dodiku

Predsjednica Narodnog fronta Јelena Trivić rekla je da lider PDP-a Branislav Borenović nije smio "izaći na crtu" predsjedniku...

Pao Zakon kojim se diže prag za ulazak u PDV sistem na 100.000 KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom čitanju nije usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojim se...

Mališani Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju priredili predstavu za drage goste (foto)

U prostorijama Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” mališani su pripremili progodnu...