KOŠARAC: Poljoprivrednicima manipuliše SDS

Datum:

Share post:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je u odnosu na prošlu godinu izvoz povećan, a uvoz smanjen, te naveo da je poljoprivrednike koji su danas protestovali na carinskim terminalima Gradiška i Rača izmanipulisao SDS.

Košarac je ocijenio da je riječ o manjem broju poljoprivrednika. „Dobio sam sa više adresa informaciju da je predsjednik SDS-a Mirko Šarović uključen u ovo“, rekao je Košarac.

On je poručio da ne želi donositi nikakve populističke mjere, niti kršiti zakon ili međunarodni sporazum koji je potpisala BiH, te napomenuo da su tvrdnje određenih poljoprivrednih udruženja kontradiktorne.

Košarac je naveo podatke o uvozu i izvozu u prošloj i ovoj godini, prema kojima je smanjen uvoz goveđeg mesa u BiH za oko 5.000 tona u odnosu na prošlu godinu, uvoz svinjskog mesa manji za preko 3.500 tona, a uvoz mlijeka manji oko 85 miliona kilograma.

TESTNA REKLAMA

„Osim što bilježimo smanjen uvoz goveđeg, svinjskog mesa i mlijeka, nije smanjena proizvodnja, pa uvođenje zaštitnih mjera ne može biti opravdano. Od nadležnih entitetskih tijela smo obaviješteni da nema viškova, svi zajedno smo pri stavu da je otkupna cijena mala, ali niko ne može da utvrdi cijene i da posreduje između primarnog proizvođača i mesoprerađivača“, naveo je Košarac.

On je istakao da su mjere koje traže pojedinci iz određenih udruženja kratkoročne i da su one, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, u nivou industrijskih, a ne na nivou poljoprivrednih mjera.

„Moja politika kao resornog ministra je zaštita domaće proizvodnje. Nemam pravo da se ljutim, ali smatram da protesti nisu rješenje“, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zbog nerada ministarstva u prethodnim mandatima, nema temelja da se pokrene bilo kakav akt mjera.

„Ministar ne može donijeti zaštitne mjere, ministar neće nikakve zaštitne mjere donositi bez saglasnosti entiteta. Ne želim biti centralni organ koji će nametati odluke entitetima“, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, postoji odluka kako se prati stanje tržišta u domenu poljoprivrede, ali na osnovu odluka entitetskih ministarstava.

„Uvođenje prelevmana ugrožava aranžmane sa EU i vjerujem da u tom slučaju možemo uzrokovati i domino-efekat i recipročne mjere. Dobili smo dopise od 18 mesoprerađivača koji izražavaju zabrinutost, pa se postavlja pitanje da li bi to značilo da bi oni morali poskupjeti svoje proizvode u slučaju uvođenja prelevmana“, rekao je Košarac.

On naglašava da ovo nisu njegova proizvoljna tumačenja i da je razgovarao i sa predstavnicima Privredne komore, čiji je stav da ne treba kršiti sporazume.

Košarac je naglasio da su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa potpuno posvećeni otvaranju novih tržišta za izvoznike u BiH, te da danas pregovaraju sa EU za tržišta za crveno meso i konzumna jaja.

„U 2020. godini bilježimo rast izvoza voća i povrća. Izvezeno je više za 12 miliona u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Košarac.

On tvrdi da protesti nisu rješenje, te da je jedino rješenje dijalog i da ne bježi od razgovora i sa onima koji danas protestuju.

Košarac je ponovio da Ministarstvo nema nadležnost da predlaže otkupnu cijenu.

Komentarišući to što poljoprivrednici traže njegovu ostavku, Košarac je rekao da mu je žao što se sa malom grupom poljoprivrednih proizvođača manipuliše u političke svrhe.

Košarac je napomenuo da njegovu ostavku može da traži politička struktura koja ga je kandidovala i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

„Ne želim da kršim zakone, ni sporazume, ali želim da zajedno sa entitetskim ministarstvima rješavamo probleme. Kada relevantne institucije entiteta kažu da postoje viškovi, a ne pojedinci iz manjeg broja udruženja, o tome ćemo razgovarati“, poručio je Košarac.

On je dodao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa danas zakazalo sastanak sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, te da je definisana radna grupa koja će raditi na tome da se konačno izvrši analize da bi bio nastavljen izvoz piletine i industrijskih jaja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...