Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO) obavještava svoje korisnike sa prebivalištem u Srbiji (21.000) da više nisu obavezni da na kraju kalendarske godine Fondu dostave potvrdu o životu.

Fond napominje da je u oktobru 2022. godine uspostavljena elektronska razmjena podataka između Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije putem koje se obezbjeđuje činjenica nastupa smrti korisnika penzije, odnosno potvrđuje činjenica života korisnika i tako u narednoj godini nastavlja redovna isplata penzije bez dostavljanja potvrde o životu.

Dostavljanje potvrde o životu, i pored toga što više nije obavezno, proizvodi bespotrebne materijalne troškove korisnicima u pogledu ovjere dokumenta, poštarine, a Fondu dodatno opterećuje postupanje i ljudske resurse.

Stoga se korisnici prava na penziju Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem u Srbiji pozivaju da ne dostavljaju potvrdu o životu u papirnom obliku već povjerenje potpuno poklone elektronskoj razmjeni podataka između dva nosioca osiguranja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име