Konji ponovo jure semberskom ravnicom – 9. decembra revijalne konjičke trke /VIDEO/

Datum:

Share post:

Tradiciju konjarstva u Semberiji i danas baštine pojedina gazdinstva u semberskim selima.

Gorostasni, plemeniti i brzi konji svakodnevno galopiraju na imanju Stanislava Jovanovića koji je konjima  posvetio svoje vrijeme. Stanislav koji važi za velikog poznavaoca konja i konjarstva u Semberiji, podsjeća da se danas suviše brzo živi, te da se mnogi i ne sjećaju kako su njihovi preci ranije živjeli, te da je svako domaćinstvo držalo najmanje po dva konja koji su konjanicima davali snagu, krila i sigurnost.

Ranije, dok još nije zaživjela intenzivna poljoprivredna proizvodnja držanje paradnih konja nije se moglo nazvati isplativim, s obzirom na činjenicu da će  jedno radno grlo godišnje pojesti hrane koju domaćini mogu obezbijediti sa jednog hektara zemlje.

TESTNA REKLAMA

Stanislav priča da se na svadbe i druge proslave u Semberiji ranije išlo paradnim konjima i to isključivo namjesta gdje bi se moglo pokazati i predstaviti čim raspolaže rodna i plodna semberska ravnica.

Revijalne konjičke trke u Semberiji i danas pojedinci nastoje otrgnuti od zaborava i oživjeti tradiciju konjarstva u ovom kraju Srpske. Nakon novembarskih trka koje su održane u Etno selu Stanišići, uveliko se pripremaju i decembaraske.

Ove plemenite životinje treba razumjeti, a to ćete priča Stanislav postići stalnim prisustvom i brigom o konjima. Tako on na svom gazdinstvu danas drži četiri plemenita grla, koja su mu uz učešće na konjičkim trkama donijela i ekonomsku dobit. Svojom brzinom i spretnošću naročito se istakla kobila „Referendum“ koja je na tlo semberske ravnice stigla iz Mađarske.

Semberski uzgajivači konja, a u posljednje vrijeme sve ih je više, ovih dana jašu ili uprežu svoje ljubimce.Milorad Babić je ove plemenite životnje zavolio kaže od svoje 10 godine, kada je i počeo jahati. Na ranču Ristić i Babić u Popovima prije dva mjeseca stigla je i prinova.

Konj, kao najplemenitiji pripadnik životinjskog carstva, pokazao se izrazito blagotvoran i na ljudsko zdravlje. Tako je jahanje mnogo više od obične razonode. Već decenijama se  koristi i u terapijske svrhe.

Da konji šire pozitivnu i dobru energiju uvjerili smo se tokom razgovora sa ljubiteljima ovih životnja u Semberiji, kod kojih nismo zatekli nezadovoljstvo ili neraspoloženje. Naprotiv, punom parom rade, pripremajući se za decembrarske konjičke trke.

Engleski punokrvni galoper na imanju Erića po svemu sudeći spreman je za trku. Aleksandar ističe da ga ova rasa konja nije izložila troškovima , objašnjava i zašto.

Stari konjanici potvrđuju da je snaga konja uvijek uticala pozitivno na snagu i volju čovjeka. Srce mu je puno kaže kada omladinu vidi u treningu sa konjima.

„Držao sam radne konje“ kaže Dušan i sjeća se koliko su ga dobro služili. Uvijek su se dodaje dobro razumjeli.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Sveti Sava, školska slava

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske...

Ako imate Samsung Galaxy telefon ažurirajte Galaxy Store

​Istraživači kompanije NCC Group, koja se bavi sajber bezbjednošću, otkrili su ranjivosti u Galaxy Store aplikaciji, koja je...

AGRO SAVJET: Plodored u povrtarskoj proizvodnji

Plodored je organizovano smenjivanje povrtarskih usjeva na istoj parceli u toku određenog broja godina, obično 3 do 7...

SERVISNE INFORMACIJE za 27. januar: Prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Prema najavama iz „Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina, planirana isključenja za danas su: korisnici koji se napajaju električnom energijom sa trafostanice...