U ponedjeljak je u Bijeljini otvorena Naučna konferencija „Uzbudljivi svijet fizike“, prve ovakve vrste u Republici Srpskoj i Bijeljini, u organizaciji Naučnog društva „Vladimir Prelog“. Konferencija se održava se u periodu od 12 – 18. avgusta 2024. godine.

Tatjana Novaković, projektni koordinator Naučne konferencije „Uzbudljivi svijet fizike“ istakla je da je zajedno sa prijateljicom Larom razmišljala koji projekat iz fizike dalje da rade, s obzirom da su do sada radile niz predavanja u saradnji sa Max Planck institutom iz Njemačke o fizici elementarnih čestnica.

„Nismo htjeli da to bude klasični kamp, samo predavanje, nego smo htjeli da djeci baš predstavimo fiziku na drugačiji način od onog kako oni slušaju u svojim školskim klupama. I zato smo i nazvali konferenciju tako, da vide fiziku iz nekog drugog ugla, da vide da je fizika stvarno jedna lijepa nauka? a ne samo oblast za takmičenje“, kaže Novakovićeva.

Boris Stanković, sekretar za matematiku Naučnog društva „Vladimir Prelog“, naveo je da su se na konferenciji okupili učesnici iz cijele bivše Jugoslavije, a najveći broj učesnika je iz Bosne i Hercegovine. Takođe, konferenciju su uveličali i učesnici iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

„Predavači su eminentni fizičari, profesori, asistenti i studenti svih najboljih univerziteta na kojima se fizika izučava u regionu, to je prije svega sa Matematičkog fakulteta u Beogradu Fizičkog fakulteta u Beogradu i Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu. Đaci imaju priliku da od svih njih čuju iskustva, imali su prvi dan priliku da slušaju nešto matematičkog uvoda od nas koji smo bivši matematički olimpijici, a koji im je neophodan za fiziku. Takođe, mogli su da čuju iskustva od bivših olimpijica iz fizike iz Bijeljine, koji su osvajali medalje i na svjetskoj olimpijadi iz fizike i na koji način su se radili eksperimenti na olimpijadama. Taj pristup rada, uopšte na eksperimentima, što mogu da vide u praktičnoj primjeni, je nešto što nažalost jako fali našoj nastavi u školama“, kaže Boris.

Lara Jana Pačar, sekretar za fiziku Naučnog društva „Vladimir Prelog“, kaže da je kao povratnu informaciju, od učesnika konferencije, dobila pozitivne komentare, odnosno,  da su učesnici imali priliku da razgovaraju o temama sa kojima se ne susreću u školi.

„Tokom konferencije imamo praktikume gdje svaka grupa izučava određene eksperimente, bilo one s olimpijade ili neke druge, što u našoj nastavi u suštini fali, odnosno, nedostaje da učenici vide kako se fizika primjenjuje u eksperimentima“, kaže Lara Jana.

Iako nije bilo nimalo lako organizovati jednu ovakvu konferenciju, uz velika odricanja, volju i želju, mladi fizičari su uspjeli.

„Svako od nas je odvojio svoje lično vrijeme i slobodno vrijeme za ovo, ali kad vidite srećna lica, zadovoljnu djecu, kada poslije predavanja izađu i kažu da su slušali nešto interesantno i zanimljivo, nešto sa čime se nisu sretali, sve je lakše. Posebno smo napravili tu prekretnicu što se do sada definitivno nije dešavalo u našoj državi, a to je da se posvetimo učenicima koji su završili srednju školu, ta posebna četvrta grupa, gdje se radi oblast koja se nikako ne spominje u školi, kao što je klasična mehanika, statistička fizika, gdje su prije svega savladali koncepte iz matematike koje će raditi na fakultetu, tako da im je to veoma dobra priprema i za fakultet. Opet kažem, kada vidite njihova srećna lica, čujete povratne informacije od njih, sve se to nekako zanemari, taj umor, stres, nervoza oko organizacije, tako da sve bude lakše“, ističe Tatjana.

Govoreći o konferenciji, Boris smatra da su svi mladi učesnici prepoznali benefite konferencije, sudeći po njihovim reakcijama i zainteresovanosti.

„Nama je jako drago i posebno smo ponosni na to da smo prvo aktivno Naučno društvo u BiH još od 60ih godina prošlog vijeka. Radimo aktivno već nekih godinu i po. Prvo smo organizovali, dva puta već, Internacionalni matematički kamp Maths Beyond Limits Balkan i sličnu matematičku konferenciju. Zatim, Masterclass sa Max Planckom i onda je nekako kao prirodni nastavak na to došla konferencija fizike. Tatjana i Lara su bile i dio tima i za ovogodišnju konferenciju Internacionalni matematički kamp, MBL Balkans i za matemačku konferenciju i ponosan sam da su taj entuzijazam proširile. Ova konferencija njihovih ruku djelo“, kaže Boris.

Govoreći o zanimljivim eksperimentima koji se odvijaju na konferenciji „Uzbudljivi svijet fizike“, Boris je istakao da je problem što se većina nastave iz fizike i matematike, svodi na formulu koja se uči napamet.

„Upravo zato smo ovdje okupili predavače koji znaju prikazati zašto oni vole fiziku, kako su se oni zaljubili u fiziku i svaki dan se sve više i više djece zaljubljuje u fiziku“, kaže Boris.

Nakon završetka konferencije u Bijeljini, slijedi konferencija matematike u Sarajevu koja počinje krajem oktobra mjeseca, a zatim i Internacionalni kamp matematike, Maths Beyond Limits Balkan.

U međuvremenu, ne sumnjamo u naše mlade fizičare da će smisliti novi eksperiment kako da oduševe učenike i uduplaju ljubav prema fizici.

Iako imaju tek po 21 godinu, Lara Jana, Tatjana i Boris su zapravo među najstarijim članovima Naučnog društva „Vladimir Prelog“.

Lara Jana je trenutno druga godina fizike na Prirodnom matemačkom fakultetu u Sarajevu, Boris je druga godina na Matematičkom fakultetu u Beogradu smjer statistika, aktuarska i finansijska matematika, dok Tatjana pohađa drugu godinu na Matematičkom fakultetu u Beogradu, smjer astrofizika.

„Svaki fakultet je težak, ali ako volite to što studirate sve je dosta lakše i jednostavnije“, kaže Tatjana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име