Konferencija u Sarajevu: „SESTRINSTVO – JEDNA PROFESIJA, MNOGO ULOGA“ (foto)

Datum:

Share post:

U Sarajevu je u petak, 14.oktobra, otvorena trodnevna konferencija Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i postignuća projekta, kao i izazovi sa kojima se susreće sestrinska profesija. Skup je okupio blizu 300 medicinskih sestara-tehničara, predstavnike resornih ministarstava, predstavnike ženevske univerzitetske bolnice, rukovodioce zdravstvenih ustanova i studenata zdravstvene njege.

Konferenciju su otvorili predstavnici Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta i Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini.

Konferencija pod nazivom „Sestrinstvo – jedna profesija, mnogo uloga“, organizovana je povodom završetka druge faze Projekta jačanja sestrinstva u BiH. Projekat je implementiran od strane Fondacije “Fami” zajedno sa konzorcijskim partnerom ženevskom univerzitetskom bolnicom i uz finansijsku podršku ambasade Švajcarske u BiH.

Projekat je započet 2012. godine i do sada je švajcarska vlada u njegovu implemenaciju uložila 16 miliona konvertibilnih maraka.

Predstavnik Fondacije “Fami” Eldin Fišeković istakao je da je veoma važno otvoreno razgovarati o temama iz oblasti sestrinstva zbog, kako je naveo, “važnosti koje sestrinska profesija ima u svakom zdravstvenom sistemu u svijetu, kao i zbog činjenice da svi relevantni donosioci odluka, uključeni u definisanje budućih smjerova razvoja sestrinstva na globalnom nivou razumijevaju i u prvi plan ističu vitalni značaj medicinskih sestara i tehničara za adekvatno funkcionisanje zdravstvenog sistema.”

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Milan Latinović istakao je da su rezultati realizacije Projekta jačanja sestrinstva već vidljivi u Republici Srpskoj.

“Profesija sestrinstva se sve više uvažava, medicinske sestre i tehničari zauzimaju svoju poziciju u planiranju i provođenju zdravstvene njege i ulažu velike napore u neprestanom unapređenje svoje struke”, istakao je dr Latinović i podsjetio da su medicinske sestre pokazale veliku spremnost u teškom periodu pandemije izazvane virusom korona.

Glavna sestra Bolnice “Sveti vračevi” Milica Dikić učestvovala je u panel diskusiji na temu “Standardizacije operativnih procedura, sestrinska dokumentacija i sestrinska kompetencija”.

“Ova konferencija je dokaz koliko je u proteklim godinama urađeno u domenu sestrinstva. Medicina je dinamična disciplina, koja zahtijeva stalno napredovanje i praćenje dostignuća u svim sferama, a s druge strane i potrebe stanovništva za zdravstvenom zaštitom se mijenjaju i mi moramo da idemo u korak sa zahtjevima i potrebama naših korisnika. Sestrinske kompetencije će u značajnoj mjeri pomoći da se podijele nadležnosti i odgovornosti za određene poslove u sferi zdravstva, a sve u cilju pružanja kvalitetnije i bezbjednije zdravstvene zaštite stanovništva”, rekla je Dikićeva.

Ona je navela da je bijeljinska bolnica jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u BiH koja je na vrijeme shvatila značaj standardizacije kao garanta kvaliteta i bezbijednosti zdravstvenih usluga, a sve u u cilju većeg stepena zadovoljstva svojih korisnika.

Konferenciji u Sarajevu je prisustvovao direktor JZU Bolnica “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović i prof. dr Lazar Angelkov, prof. dr Zvezdana Rajkovača, pomoćnik direktora Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, direktor zvorničke bolnice Ivan Popović i brojni drugi rukovodioci zdravstvenih ustanova širom Bosne i Hercegovine.

Konferencija Projekta jačanja sestrinstva u BiH završava se u nedjelju, 16.oktobra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema „Amber Alert“

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica...

MINISTAR NEŠIĆ se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom (foto)

Danas sam se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom. Razgovarali smo o bezbjednosnim izazovima sa kojima se...

Predstavnici Privredne komore RS i PPK Bijeljina posjetili firmu „Rakić Komerc“ iz Batkovića

"Rakić Komerc" iz sela Batković kod Bijeljine bavi se proizvodnjom i prodajom konzumnih jaja, stočne hrane i proizvodnjom...

BIJELJINA: Otvoren 13. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture (foto, video)

U Bijeljini je danas otvoren 13. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2024“. Sajam ove godine okuplja 88...