Danas je u prostorijama Centra za kulturu „Semberija“ održana pres konferencija u okviru kampanje „Njena prava“, koju realizuje Fondacija „Lara“, a koja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švajcarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

„Tokom proteklog perioda, tačnije od 15. juna prošle godine, pa sve do 15. marta ove godine, Fundacija „Lara“ je realizovala ovaj projekat tokom kog smo pokušali da ostvarimo cilj socijalne kohezije i reintegracije žena žrtava nasilja u zajednicu. Kako Fondacija „Lara“ već dugo godina radi na ovim pitanjima, negdje smo prepoznali da je veoma važno da su žene ekonomski osnažene i da imaju sistemsku podršku kako bi izašle iz nasilne zajednice i kako se ne bi vratile nasilnom partneru i nastavile normalan život. Tako da smo mi tokom projekta radili niz nekih aktivnosti, vodili smo promotivnu kampanju pod nazivom „Njena prava“, tako da je osnovana Fajsbuk stranica gdje smo promovisali sve ono što smo radili. Takođe smo i kreirali jedan informativni letak koji sadrži sva prava žena žrtava nasilja i institucije i njihove kontakte na području Grada Bijeljina. Kao jedna ciljna grupa su nam bile žene sa sela, pa smo organizovali i četiri sastanka u ruralnim oblastima, pokrili smo preko 16 seoskih zajednica i okupili smo preko 90 žena na tim radionicama. Ništa manje važni su i mladi, tako da smo tokom projekta realizovali i tri javne debate sa mladima“, objasnila je Nataša Kurtuma, voditelj kancelarije „Lara“ i dodala da su to najčešće biti mladi od 15 do 25 godina.

Važan rezultat i jedna od najvažnijih aktivnosti u projektu jeste inicijativa.

„Pošto je rađena analiza akcionog plana za prevenciju nasilja u porodici na području Grada Bijeljina i rađena je analiza odluke o proširenim pravima i uslugama oblasti Socijalne zaštite i iz toga je proistekla inicijativa za izmjene i dopune Odluke o proširenim pravima, u kojoj smo mi tražili da se uvede besplatan vrtić i besplatan produžen boravak u vrtiću za žene žrtve nasilja, kao i stalna novčana pomoć kroz neki vremenski period. Na Forumu sa Gradonačelnikom smo dobili obećanje da će on da podrži to i da će nastojati da se usvoji ta inicijativa“, rekla je Kurtuma.

Tokom prethodne godine, u Sigurnu kuću je smešteno 49 žrtava. Poziva na SOS telefoni je bilo oko 758.

„Statistike pokazuju da 84% žena koje trpe nasilje, to nasilje nikada ne prijavi. Što se tiče tih nekih socijalnih prava, naše istraživanja pokazuju da 60% žena žrtava nasilja ima završenu srednju školu, dosta njih nema uopšte završenu školu i one najčešće nemaju ni posao, ni imovinu na sebi, nisu samostale, nemaju podršku u porodici, što im samo ograničava nastavak života u zajednici i onemogućuje im da izađu iz te nasilne zajednice i da nastave normalan život“, zaključila je Kurtuma.

Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad kaže da se nerijetko dešava da se žene direktno obraćaju Centru za socijalni rad u Bijeljini u cilju pružanja zaštite, ali isto tako, u najviše slučajeva se obrate Policijskoj stanici Bijeljina, kao i nevladnim organizacijama ili na SOS telefon.

„Kada je u pitanju prava, „Njena prava“, kako se zove ovaj projekat, odnosno prava žena, pošto su žene u najviše slučajeva žrtve nasilje, nerijetko su, naravno, tu i njihova djeca. Svakako, Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici je propisano da žena ima pravo na psihosocijalnu pomoć i socijalnu i medicinsku zaštitu u skladu sa zakonima i za oblasti zdravstvene i socijalne zaštite. Takođe, ono što je karakteristično za našu ustanovu i uopšte za priču o nasilju u porodici jeste da se posebno, s nekim posebnim senzibilitetom, odnosimo prema žrtvama nasilja. Kada je u pitanju pomoć i podrška ženi koja je već izmještena i pretrpila je nasilje, i zbrinuta je i sada je uz neku podršku stručnih radnika i psihološku i socijalnu osnažena, onda dolazimo do ovog jako značajnog pitanja – kuda dalje. Nerjetko se u praksi dašavaju u našim analizama i istraživanjima, da se žena vrati u zajednicu koja vrlo kratko bude nenasilna i opet se sve vrati po starom“, istakla je Stojanović.

Centar za socijalni rad u Bijeljini je prošle godine imao 156 prijava slučajeva nasilja u porodici, gdje se misli na bilo koju vrstu nasilja i sve što ima veze sa radnjama nasilja u porodici. Preko rješenja Centra za socijalni rad, bilo je 13 žrtava nasilja u porodici koji su smješteni u Sigurnu kuću Fondacije „Lara“, od čega je bilo pet žena i osmoro djece.

Ovaj projekat povezao je i žene i udruženje žena. Ramiza Bogaljević iz Udruženja žena Janja istakla je da je ženama predočeno da ne trpe nasilje već da prijave odmah i na koji način, kao i da su podržali svaku uličnu akciju „Lare“, kao i da će podržati i u budućnosti.

U okviru ovog projekta, brojne aktivnosti sa „Larom“ sprovela je i „Vizija mladih“ koji su našli odličan način na mladima približe šta ne treba da trpe i na koji način da se izbore sa nasiljem sa kojim se susretnu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име