Danas je u hotelu „Drina“ koalicija „Kolosi“ održala okrugli sto na temu „Zapošljavanje žena sa invaliditetom na području Grada Bijeljina.

Okrugli sto organizovan je u sklopu projeka „Ovdje sam – vidljiva i ponosna“ koji je finansiran kroz program MyRight od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy od Sweden iz Sarajeva.

Cilj je povećanje ekonomske samostalnosti žena sa invaliditetom kroz podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju, podizanje svijesti poslodavaca o obavezama i mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom, razvoj institucionalnih i stručnih kapaciteta za provođenje profesionalne rehabilitacije te razvoj socijalnog preduzetništva.

Milorad Jović, projekt koordinator projekta „Ovde sam – vidljiva i ponosna“ istakao je da su do sada uspjeli da održe radionicu o psihološkoj podršci, mapirajući sve žene sa ZZZRS Filijala Bijeljina, kako bi srušili predrasude o zenama sa invaliditetom.

„Želimo da srušimo predrasude da žene iako imaju invaliditet, da itekako mogu biti korisne članice društva. Pokušavamo da osnažimo nevidljive žene, koje su osobe sa invaliditetom, a koje nisu aktivne u udruženjima koja su na području Grada Bijeljina. Želimo da ih osnažimo psihološki, da se priključe udruženju, da im pomognemo da urade CV za zaposlenje i da obezbjedimo besplatne specijalističke preglede“, rekao je Jović, te dodao da koalicija „Kolosi“ broji oko 2.100 članova, od kojih su oko 60% žene sa invaliditetom.

Trenutno, na birou je prijavljeno sammo 15 žene sa invaliditetom, iako je realni broj mnogo veći. Žene na birou često ne navode da imaju određen stepen invaliditeta, kako bi se lakše zaposlile.

Radno angažovanje je najefikasniji način uključivanja žena sa invaliditetom u sve životne tokove i ključni je elemenat u garantovanju jednakih mogućnosti za sva lica sa invaliditetom. Trenutno stanje žena sa invaliditetom dodatno usložnjava visoka stopa siromaštva, nizak stepen obrazovanja žena sa invaliditetom i nekonkurentnost njihovog zanimanja i kvalifikacione strukture na tržištu rada i neravnomjerna razvijenost kapaciteta na lokalnom nivou.

Svjetlana Špirić iz Bijeljine, žena sa invaliditetom od rođenja, majka je troje djece i nezaposlena je već 19 godina. Kako  kaže, za 19 godina, samo jednom je dobila ponudu biroa za zapošljavanje.

Dragana Racanović iz Bijeljine, ističe da joj je udruženje bilo od velike koristi, stekla je prijatelje i pronašla razumjevanje koje do sada nije imala.

Ljubiša Stanišić, iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, istakao je da je saradnja Gradske uprave sa koalicijom „Kolosi“ i  dalje na vrlo dobrom nivou. S obzirom da je koalicija „Kolosi“ udruženje od opšteg interesa, kao takvo nalazi se na budžetu Grada Bijeljina. Stanišić je istakao da je Gradska uprava raspisala Javni poziv za zapošljavanje marginalizovanih grupa sa područja Grada Bijeljina, a samim tim i za žene sa invaliditetom.

„Prije raspisivanja Javnog poziva, ispitali smo javno mjenje, odnosno, kontaktirali smo privredne subjekte sa područja Grada Bijeljina kako bi ih podstakli da iskažu javni interes sa zapošljavanje marginalizovanih grupa i na opštu radost, veliki broj privrednih subjekata je iskazao želju za zapošljavanje marginalizovanih grupa“, potvrdio je Stanišić.

Forumi žena sa invaliditetom su formirano u pet koalicija koje djeluju u okviru MyRight programa u 2022. godini u cilju povećanja broja žena i djevojaka sa invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba sa invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama sa invaliditetom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име