''KOLOSI'' BIJELJINA: Neophodno olakšati i poboljšati život mladim osobama sa invaliditetom

Datum:

Share post:

U organizaciji Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom „Kolosi“, u Bijeljini je održan okrugli na temu „Povezivanje mladih osoba sa invaliditetom radi uključivanja i kreiranja politika za njihov bolji položaj u društvu“, na kojem je zaključeno da svi nadležni trebaju da ulože napore kako bi se poboljšao život mladih osoba sa invaliditetom.

Kako je rečeno na skupu, osnovna uloga mladih će biti da se povežu sa udruženjima i institucijama sistema koji se bave generalno pitanjima položaja mladih osoba i da se unutar toga izbore za reprezentativnost odnosno da postanu legitimni predstavnici interesa mladih osoba sa invaliditetom. Od posebno značaja, kako je rečeno, će biti povezivanje sa Omladinskim savjetom RS. Ivana Stevanović, predsjedavajuća Aktiva mladih osoba sa invaliditetom pri „Kolosima“, rekla je da mladi sa invalididtetom i dalje imaju brojne svakodnevne probleme.

​To su prije svega, kaže ona, horizontalna i vertikalna arhitektonska nepristupačnost, nepristupačnost prevoznim javnim sredstvima, diskriminacija, niska stopa zaposlenosti, neadekvatan obrazovni sistem…

„Cilj današnje radionice je da se povežemo sa ostalim udruženjima,  organizacijama i institucijama koje se bave položajem mladih osoba u društvu“, istakla je Stevanovićeva.

Angelina Filipović, koordinator lokalnog tima Bijeljina  – Asocijacija srednjoškolaca u BiH, smatra da se zajedničkim snagama i mišljenjima treba ići ka tome da se poboljša položaj mladih i da se riješe njihovi problemi.

TESTNA REKLAMA

„Mi se bavimo problemom srednjoškolaca u BiH, odnosno konkretno u našoj lokalnoj zajednici. Mislim da je ovo dobar skup, jer bi trebalo da  zajedno  učestvujemo u poboljšanju statusa srednjoškolaca i omladine, rekla je Filipović.

„Ništa o nama bez nas“ je jedna od sintagmi po kojoj se prepoznaje pokret osoba sa invaliditetom.

„Na tragu ove sintagme je i postizanje strateškog cilja koji bi trebalo da omogući da su sva pitanja vezana za pitanja mladih budu uključene i mlade osobe sa invaliditetom koje će imati legitimitet da predstavljaju specifične interese svoje grupacije“, istaknuto je na okruglom stolu.

Na skupu su učestvovali mlade osobe sa invaliditetom, Asocijacija srednjoškolaca u BiH, lokalni tim Bijeljina, predstavnici Gradske uprave Bijeljina i „Kolosa“.

Predstavnici Gradske uprave istakli su da će Grad Bijeljina pomoći ovoj populaciji u skladu sa mogućnostima, uz napomenu da Grad Bijeljina ima dokument „Omladinska politika“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.unfo

 

 
 
 
 
 
 
 
Novi komentar
 
 

Komentara

 

 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...