Koliko savjetnika ima Višković, a koliko ministri u Vladi RS

Datum:

Share post:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković iskoristio je zakonsku mogućnost da u svoj kabinet imenuje ljude koji će ga savjetovati tokom premijerskog mandata, a isto su učinili i gotovo svi ministri u aktuelnoj izvršnoj vlasti u Srpskoj.

Iz Viškovićevog kabineta rečeno je za „Nezavisne novine“ da je premijer Srpske nakon preuzimanja funkcije imenovao ukupno tri savjetnika.

S druge strane, prema Zakonu o republičkoj upravi Republike Srpske, i to članu 77, svi ministri u Vladi Srpske, odnosno njih 16, imaju pravo da imenuju najviše po dva savjetnika.

Ipak, kako nam je potvrđeno, dio ministara nije smatrao za shodno da su mu potrebna dva savjetnika, a pojedini u svom kabinetu čak nemaju nijednog.

Potpredsjednici Vlade RS, odnosno Viškovićevi zamjenici, trenutno su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar pravde Miloš Bukejlović.

I jedan i drugi u svom kabinetu imaju po jednog savjetnika.

Isto je i u još šest ministarstava u Vladi Republike Srpske.

„Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ima jednog savjetnika. To je magistar Slobodan Nagradić“, kazali su za „Nezavisne novine“ iz ovog ministarstva.

Po jednog savjetnika imaju i Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture RS, Vojin Mitrović, koji rukovodi Ministarstvom privrede i preduzetništva, kao i Selma Čabrić, koja je ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Srpske.

„U Ministarstvu finansija je zaposlen jedan savjetnik, gospođa Snježana Kelečević“, naveli su za „Nezavisne novine“ iz kabineta Zore Vidović.

U redu ministara koji imaju jednog savjetnika je i prvi čovjek resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić.

Pet ministara u aktuelnoj Vladi RS iskoristilo je mogućnost i zakonsko pravo da imenuju po dva savjetnika.

To su Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao i Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Na ovom spisku su još dva ministra.

„Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, ministar ima dva savjetnika“, kazali su kabineta ministra Denisa Šulića, a isto su nam potvrdili i iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kojim upravlja Senka Jujić.

„Pravilnikom Ministarstva je sistematizovano jedno radno mjesto savjetnika ministra, sa dva izvršioca, gdje su uredno propisani i uslovi koje moraju ispunjavati za obavljanje navedenih poslova. U resornom ministarstvu angažovana su dva savjetnika ministra“, poručili su iz resora koji se bavi pitanjima lokalnih zajednica.

Tri ministra u Viškovićevoj vladi odlučila su da im ne trebaju savjetnici, pa za sada nisu imenovali nikoga na to radno mjesto.

To su Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske.

„Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan nema savjetnika angažovanih po ugovoru i koji su vezani za njegov mandat. Napominjemo da su plate zaposlenih u MUP RS definisane Zakonom o platama zaposlenih u MUP-u Republike Srpske“, kazali su iz ovog ministarstva.

Ono što treba napomenuti jeste da, po Zakonu o republičkoj upravi, svaki ministar treba da ima i šefa kabineta, koga on i imenuje, a čiji mandat prestaje prestankom mandata ministra, ostavkom ili razrješenjem.

Takođe, ministar ima i pomoćnike ministra, koji rukovode oblašću rada ministarstva za koju se formira resor. Te pomoćnike po zakonu imenuje Vlada RS i to na mandate od pet godina, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje položaj državnih službenika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U petak u Bijeljini Drugi susret kontrolera na temu „Controlling u novom dobu“ (foto)

U Bijeljini će se u organizaciji ICV radne grupe za controlling BiH i Centra za edukaciju i usluge...

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...