Koliko policajaca ima Srpska, a koliko FBiH?

Datum:

Share post:

NSRS je usvojila danas Nacrt zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Njime je, između ostalog definisano uspostavljanje rezervnog sastava policije što će povećati broj pripadnika policije za par stotina.

 

Najava uvođenja rezervnog sastava Policije RS nije naišla na odobravanje u drugom entitetu, a posljednji u nizu zapaljivih komentara danas je dao Željko Komšić, ;lan Predsjedništva BiH. On je rekao da ovaj potez unosi "uznemirenost među građane i opasno destabilizuje ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi."

"S obzirom na to da na uvećavanje broja naoružanih pripadnika policije RS međunarodna zajednica ne reaguje adekvatno, izgleda da će se morati odgovoriti recipročnim mjerama. Sumnjam da će se naoružavanje RS zaustaviti na ovome", izjavio je Komšić.

Iako bi se iz Komšićevih i drugih sličnih izjava moglo naslutiti da Republika Srpska ima desetine hiljada naoružanih policajaca, činjenice ne govore tako.

TESTNA REKLAMA

Trenutno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zaposleno oko 5.500 policijskih službenika – policajaca.

Prema "Specijalnom izvještaju o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama BiH", koji je izradila Institucija Ombudsmana za ljudska prava 2017. godine, ukupno u 10 kantona entiteta Federacija BiH, u okviru MUP-a zaposleno je 9.295 osoba.

Nekadašnji direktor Federalne uprave policije FUP, Dragan Lukač iste godine je sabrao da FUP ima oko 8.500 policijskih službenika.

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...