Kojić najavio objavljivanje „Atlasa zločina“ nad Srbima 1992. godine

Datum:

Share post:

„Napadi dolaze od onih koji se plaše istine“ Kojić najavio objavljivanje „Atlasa zločina“ nad Srbima 1992. godine

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da će vrlo brzo biti objavljen „Atlas zločina“ počinjenih nad Srbima 1992. godine.

Izrada atlasa masovnih stratišta srpskog naroda tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata jedan je od najozbiljnijih, ali i najobimnijih poslova koji radimo, ali ogroman napor daje rezultate i vjerujem da ćemo vrlo brzo predstaviti prvi dio `Atlasa zločina` – rekao je Kojić.

Kojić je rekao da bi ovaj značajan dokument trebao ugledati svjetlost dana na predstojećem Sajmu knjige u Banjaluci, te da je evidentiranje svih masovnih stratišta srpskog naroda tokom proteklog rata predstavlja izuzetno obiman i složen proces za čiju realizaciju je potreban duži period.

On je naveo da su napadi na Republički centar i njega lično od strane političkog Sarajeva i pojedinaca koji ne mogu da prikriju mržnju prema Srbima najbolji dokaz da radimo pravi posao.

TESTNA REKLAMA

– Napadi dolaze od onih koji se protive istini i koji žele da održe lažnu tezu da su jedine i isključive žrtve u proteklom ratu bili Bošnjaci. Mi smo trn u oku onima onima koji ne poštuju sve žrtve i koji čak i posmrtne ostatke svojih najmilijih koriste u političke svrhe – pojasnio je Kojić za portal Banjaluka.net.

On je rekao da Republički centar smeta onima kojima smetaju optužnice protiv Atifa Dudakovića, Ramiza Drekovića, Ejupa Ganića i ostalih bošnjačkih vojnih i političkih rukovodilaca koje su podignute zahvaljujući radu Republičkog centra.

Kojić je čestitao tužiocima Tužilaštva BiH, ističući da dok god su meta onih kojima smeta istina, to znači da su na pravom putu.

Govoreći o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima i Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, Kojić je rekao da nije u punoj funkciji došlo do realizacije Strategije zato što nije formirano nadzorno tijelo za njeno sprovođenje, a nije formirano zato što se Bošnjaci protive njegovom imenovanju za člana tog tijela.

– Bošnjaci za to nemaju nijedan jasan argument. Očigledno je da njima smetaju rezultati koje smo postigli i smeta im to što se mijenja slika o karakteru proteklog rata i njihova lažna teza o Srbima kao agresorima i Bošnjacima kao žrtvama – napomenuo je Kojić.

Kada je riječ o optužnicama protiv bošnjačkih generala i bivših političkih rukovodilaca kao što je Ejup Ganić i mogućnosti da ih Sud BiH oslobodi, Kojić kaže, da nažalost, dosadašnja sudska praksa ostavlja prostor za takvu zebnju.

Prema njegovim riječima, Republički centar kontinuirano prati rad pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina i raspolaže ažurnim podacima i obimnom dokumentacijom.

– Ti podaci ukazuju na selektivan pristup pravdi i neprocesuiranje ratnih zločina počinjenih nad licima srpske nacionalnosti. Mi smo učinili sve što je trebalo da oni koje smatramo odgovornim za zločine nad Srbima konačno dođu pred lice pravde i izađu pred sudije, a kako će se ponijeti te sudije – to ne znamo – poručio je Kojić.

Kojić je rekao da vjeruje da će se pod teretom nepobitnih dokaza donijeti jedine moguće presude – osuđujuće, ali da ima pravo da bude skeptičan s obzirom na rad tog suda.

On je podsjetio da su, zahvaljujući Republičkom centru, urađene brojne publikacije Popis žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata, monografija “Naša ispovijest – Žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995”, “Hronika ugašenih ognjišta – Stradanje Srba u Podrinju 1992-1996”.

Kojić je dodao da je objavljena knjiga Nikole Borkovića o stradanju beba u Kliničko-bolničkom centru Banjaluka u maju i junu 1992. pod nazivom “Šta su skrivile”, “Djeca – žrtve rata” i niz drugih značajnih publikacija u izdanju Republičkog centra koji se bori za istinu o žrtvama proteklog rata.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: srpskainfo.com/banjaluka.net/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RSS ugostila istaknute članove SNSD-a

Gradski odbor Republičke stranke Srpske /RSS/ Bijeljina ugostio je istaknute članove Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a ovom prilikom razgovarano...

GRADSKA UPRAVA BIJELJINA: Obavještenje za poljoprivrednike iz Janje i Vršana-Novog

Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina obavještava vlasnike poljoprivrednih gazdinstava sa područja Janje i Vršana - Novog,...

U bijeljinskoj Biblioteci promovisan roman Saše Terzića „Miloš i akmače“ (foto)

U prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", promovisan je roman Saše Terzića "Miloš i akmače", o ratnom komandantu...

DNEVNI HOROSKOP za 2. februar

OVAN POSAO: Danas nije vaš dan. Pojačana nervoza. Ipak ćete uspeti da obavite neke osnovne stvari, za danas se...