Koje parlamentarne stranke su odbranile rezultat iz 2018, a koje su nazadovale

Datum:

Share post:

Iako još nisu obrađena sva biračka mjesta, niti su prebrojani glasovi iz inostranstva već sada je moguće procijeniti koje stranke su podbacile u odnosu na izbore četiri godine ranije, a koje su napredovale ili stagnirale.

Prema preliminarnim podacima CIK BiH na osnovu 97,36 odsto obrađenih biračkih mjesta za Narodnu skupštinu Republike Srpske, najviše glasova građana osvojio je SNSD 213.111, čime je ova stranka potvrdila svoj status najjače vladajuće partije u Srpskoj.

SNSD je na izborima 2018. godine osvojio ukupno 218.201 glas, pa ako se uzme u obzir da je ostalo još oko 3 odsto neobrađenih biračkih mjesta, kao i glasovi iz inostranstva, vidljivo je da je ova stranka uspjela da zadrži povjerenje istog broja građana.

Ujedinjena Srpska

Još jedna stranka zadržala je otprilike isti broj glasova kao i četiri godine ranije, a to je PDP, koja trenutno ima 63.816 glasova, a na izborima 2018. godine je imala 69.948 glasova građana.

Za razliku od ove dvije partije koje su zadržale otprilike isti broj glasova, jedna stranka je uspjela da poveća broj „fanova“, i to za 50 odsto.

Riječ je o Ujedinjenoj Srpskoj, koja je na ovim izborima dobila 31.818 glasova, a četiri godine ranije je taj broj iznosio 21.187.

I dok ove tri partije mogu da se pohvale kako su odbranile ili povećale svoj raniji rezultat, ostale parlamentarne stranke ne mogu da se pohvale time.

Naime, najveća opoziciona stranka – SDS, na ovim izborima izgubila je skoro četvrtinu svojih glasača.

SDS je na izborima ove godine tako osvojila 91.126 glasova, a 2018. godine je taj broj iznosio 123.515.

Socijalisti

I Socijalistička partija je izgubila dobar dio glasača, pa je tako na ovim izborima dobila 36.343 glasa u odnosu na izbore 2018. godine, kada je za tu stranku glasalo 56.106 građana.

Gubitku glasača vjerovatno je kumovao i turbulentan period unutar stranke nakon opštih izbora 2018. godine, kada je jedan dio članova SP napustio tu partiju i osnivao SPS.  

I SPS je izašla na ove izbore i osvojila 19.217 glasova.

Ukoliko se zbroje glasovi koje je osvojila SPS sa onima koje je dobila SP to je oko 56.000 glasova, što odgovara izbornom rezultatu SP iz 2018. godine.

Turbulencije

Još jedna stranka je na ovim izborima doživjela drastičan pad, a to je DNS.

Ta stranka je na izborima 2018. godine osvojila čak 98.851 glas i bila treća partija po snazi u Srpskoj.

Međutim, na izborima 2. oktobra ove godine DNS je osvojio četiri puta manje – 27.297!

Ovakvom poraznom rezultatu nesumnjivo su kumovale turbulencije koje je partija doživjela u protekle četiri godine.

Prvo je tu stranku napustio dio članstva i osnovao DEMOS, a onda, dvije godine kasnije, još jedan dio članstva je napustio DNS i osnovao NPS, na čijem je čelu Darko Banjac.

DEMOS je na ovim izborima osvojio 34.000, a Banjčeva partija 19.958 glasova.

Čak i ako se saberu rezultati koje su ostvarili DNS, DEMOS i NPS na ovim izborima, to je opet za skoro 20.000 glasova manje u odnosu na one koje je DNS dobio na izborima 2018. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...