Kobne posljedice smanjenja stočnog fonda u BiH: Meso postaje luksuz

Datum:

Share post:

Zbog konstantnog smanjenja stočnog fonda u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu doći i do manjka domaće govedine na našem tržištu, te će meso postati luksuz, smatraju sagovornici “Nezavisnih”.

Kako kažu, smanjenje proizvodnje govedine dovešće do još većeg uvoza mesa sumnjivog kvaliteta, a cijene će drastično porasti.

Prema podacima Evropske komisije o kretanjima na tržištu ističe se da će se proizvodnja goveđeg mesa u EU smanjiti za 0,6 odsto u ovoj godini.

Kako se navodi u ovom izvještaju, rast cijena govedine započeo je sredinom 2021, a u maju 2022. dostigao je skoro 500 evra za 100 kilograma.

“U Francuskoj i Njemačkoj vidljiv je pad brojnosti životinja, dok je rast zabilježen u Italiji, Estoniji i Irskoj. Očekuje se da će povećanje broja zaklanih grla krajem godine biti posljedica visoke cijene i manje dostupnosti stočne hrane”, piše u izvještaju.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne” da je u APIF-u ove godine mnogo manje prijavljeno životinja, što dovoljno pokazuje da je opet došlo do smanjenja stočnog fonda.

“Neminovno je da će i dalje doći do smanjivanja stočnog fonda. O ovome je trebalo razmišljati prije pet godina, jer se procjene stočnog fonda pravi unaprijed pet ili 10 godina. Seoska domaćinstva se smanjuju, mladi neće da se bave poljoprivredom i ono što mogu reći je da će govedina, ali i drugo meso postati luksuz”, kazao je Banjac.

Dodao je da niko neće da uđe u analizu i posveti se malo selu.

“Naše političare selo ne zanima. Ne piše nam se dobro. Sad se zbog visokih cijena žita i ne isplati baviti poljoprivredom. Ono što je sigurno, uvozićemo još više mesa sumnjivog kvaliteta”, naglasio je Banjac.

Slično priča i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji kaže da stočni fond opada već nekoliko godina, dok skroz ne propadne.

“Država ne vodi računa uopšte o poljoprivrednicima. Glavni razlozi smanjenja stočnog fonda su nepostojanje zaštite domaće proizvodnje, prekomjerni uvoz mesa. Naša proizvodnja je preskupa, i tu smo gdje jesmo. Umjesto da krizu u svijetu koristimo kao šansu, mi idemo za tom krizom i tonemo sve dublje i dublje”, istakao je Bićo.

Naveo je da će se smanjenjem proizvodnje govedine kod nas doći do još većeg uvoza mesa sumnjivog kvaliteta.

“Potrošnja ide kako ide, ako nema dovoljno domaćeg mesa, onda se prodaje uvozno, koje je nekvalitetno jer cijena sve govori. Nemoguće je da se trenutno po tim cijenama napravi kvalitetno meso. Za većinu građana je meso već luksuz i sve će biti gore i gore ako se nešto ne promijeni”, kazao je Bićo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 52.328.924 kilograma mesa ukupne 312.731.119 KM.

Od ovog broja uvezeno je 19.781.031 kilogram goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog, ukupne vrijednosti 164.046.437 KM.

“Do 1. septembra ove godine u BiH je uvezeno 1.080.733 kilograma smrznutog goveđeg mesa, u ukupnom iznosu od 10.293.153 KM”, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U nedjelju Radnik dočekuje Leotar, navijačka grupa slavi 24. rođendan (foto)

Saopštenje za javnost FK ’’Radnik’’ prenosimo u cjelosti: Nedjelja u 17.00č Radnik dočekuje Leotar, navijačka grupa slavi 24. rođendan Naš...

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...