Kobne posljedice smanjenja stočnog fonda u BiH: Meso postaje luksuz

Datum:

Share post:

Zbog konstantnog smanjenja stočnog fonda u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu doći i do manjka domaće govedine na našem tržištu, te će meso postati luksuz, smatraju sagovornici „Nezavisnih“.

Kako kažu, smanjenje proizvodnje govedine dovešće do još većeg uvoza mesa sumnjivog kvaliteta, a cijene će drastično porasti.

Prema podacima Evropske komisije o kretanjima na tržištu ističe se da će se proizvodnja goveđeg mesa u EU smanjiti za 0,6 odsto u ovoj godini.

Kako se navodi u ovom izvještaju, rast cijena govedine započeo je sredinom 2021, a u maju 2022. dostigao je skoro 500 evra za 100 kilograma.

TESTNA REKLAMA

„U Francuskoj i Njemačkoj vidljiv je pad brojnosti životinja, dok je rast zabilježen u Italiji, Estoniji i Irskoj. Očekuje se da će povećanje broja zaklanih grla krajem godine biti posljedica visoke cijene i manje dostupnosti stočne hrane“, piše u izvještaju.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne“ da je u APIF-u ove godine mnogo manje prijavljeno životinja, što dovoljno pokazuje da je opet došlo do smanjenja stočnog fonda.

„Neminovno je da će i dalje doći do smanjivanja stočnog fonda. O ovome je trebalo razmišljati prije pet godina, jer se procjene stočnog fonda pravi unaprijed pet ili 10 godina. Seoska domaćinstva se smanjuju, mladi neće da se bave poljoprivredom i ono što mogu reći je da će govedina, ali i drugo meso postati luksuz“, kazao je Banjac.

Dodao je da niko neće da uđe u analizu i posveti se malo selu.

„Naše političare selo ne zanima. Ne piše nam se dobro. Sad se zbog visokih cijena žita i ne isplati baviti poljoprivredom. Ono što je sigurno, uvozićemo još više mesa sumnjivog kvaliteta“, naglasio je Banjac.

Slično priča i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji kaže da stočni fond opada već nekoliko godina, dok skroz ne propadne.

„Država ne vodi računa uopšte o poljoprivrednicima. Glavni razlozi smanjenja stočnog fonda su nepostojanje zaštite domaće proizvodnje, prekomjerni uvoz mesa. Naša proizvodnja je preskupa, i tu smo gdje jesmo. Umjesto da krizu u svijetu koristimo kao šansu, mi idemo za tom krizom i tonemo sve dublje i dublje“, istakao je Bićo.

Naveo je da će se smanjenjem proizvodnje govedine kod nas doći do još većeg uvoza mesa sumnjivog kvaliteta.

„Potrošnja ide kako ide, ako nema dovoljno domaćeg mesa, onda se prodaje uvozno, koje je nekvalitetno jer cijena sve govori. Nemoguće je da se trenutno po tim cijenama napravi kvalitetno meso. Za većinu građana je meso već luksuz i sve će biti gore i gore ako se nešto ne promijeni“, kazao je Bićo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 52.328.924 kilograma mesa ukupne 312.731.119 KM.

Od ovog broja uvezeno je 19.781.031 kilogram goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog, ukupne vrijednosti 164.046.437 KM.

„Do 1. septembra ove godine u BiH je uvezeno 1.080.733 kilograma smrznutog goveđeg mesa, u ukupnom iznosu od 10.293.153 KM“, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KVARTET NAPUSTIO RADNIK IZ BIJELJINE

FK Radnik iz Bijeljine polako sklapa igračku križaljku za drugi dio sezone u Prvoj ligi Republike Srpske. Nakon što...

„Premijer mi nije rekao NE“ Šta RANKA MIŠIĆ traži od Viškovića i koju mu nježnost ne može oprostiti

Sistem po kojem će se odrediti najniža plata za svako radno mjesto i zanimanje, te reforma Ministarstva rada...

Prijedlogom Gradonačelnika Bijeljine nesaglediva šteta vakufima! Islamska zajednica snažno posvećena zaštiti vakufa

Na sjednici Skupštine Grada Bijeljina nedavno je na prijedlog gradonačelnika Ljubiše Petrovića na razmatranje stavljena Odluka koja bi...

Ulazak u Savjet ministara je kocka za opoziciju

Da li je moguća repriza: Ulazak u Savjet ministara je kocka za opoziciju Pokušaji opozicije u Republici Srpskoj da...