KOŠARAC: Neće biti prekinut izvoz bijelog pilećeg mesa i jaja

Datum:

Share post:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da neće biti prekinut izvoz pilećeg bijelog mesa i jaja za industriju u EU i izrazio žaljenje što u Federaciji BiH pokušavaju da svoj veterinarski fakultet nametnu kao nacionalnu referentnu laboratoriju, ističući da se to neće desiti.
 

Košarac je istakao da Delegacija EU u BiH nema takve podatke i da je riječ o spekulacijama kako bi se dodatno kontaminirao agrarni sektor.

– Došlo je do takve informacije ka udruženjima, međutim Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa odmah je reagovalo i konstatovalo da od toga nema ništa – izjavio je Košarac novinarima u Doboju.

On je upozorio da ostaje otvoreno pitanje referentnih laboratorija i da zabrinjava ponašanje veterinarskog fakulteta u FBiH koji želi da dobije atribut nacionalne referentne laboratorije, što je potpuno neprihvatljivo.

– Mislim da na adekvatan način u skladu sa odlukom Savjeta ministara svoje kapacitete ima i Republika Srpska i drugi krajevi u FBiH i s tim u vezi ja ne prihvatam nikakvo formiranje nacionalnih referentnih laboratorija, no međutim postoje takve tendencije – naveo je Košarac.

TESTNA REKLAMA

On je dodao da će “ukupno kretanje u oblasti poljoprivrede ići preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ako je potpuno koordinisano sa entitetskim ministarstvima”.

– Žao mi je što se nekada želi zakomplikovati ukupna situacija u poljoprivredi kako bi se razvila ponovo priča o ministarstvu poljoprivrede na nivou BiH, to je za nas potpuno neprihvatljivo i neću dozvoliti nikakvu politiku u tom pravcu – rekao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što u FBiH žele da zakomplikuju stvar kako bi ostvarili san o formiranju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

– Ja taj san ne živim i ne sanjam. Radim ono što je Ustav vrlo jasno definisao i želim da implementiram što Ustav nalaže – istakao je Košarac.

Košarac je poručio da je u oblasti izvoza pilećeg bijelog mesa i industrijskih jaja stvar poptuno jasna, da BiH ispunjava uslove i da su podržani poljoprivrednici iz te oblasti.

– Izašli smo i korak dalje, tražili smo od EU da omogući izvoz konzumnih jaja i ovih dana predaćemo potpuni sertifikat ka Evropskoj komisiji i očekujemo da će to biti odobreno – dodao je Košarac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...