Koalicija “Pod lupom”: Biračka mjesta otvorena u skladu sa procedurama na većini BM, prekinuto glasanje na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu

Datum:

Share post:

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ obavještava javnost da je za Opšte izbore 2022. godine u saradnji  sa 85 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca angažovala na izborni dan skoro 2.000 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije “Pod lupom“, a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije „Pod lupom“, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.  Za sve posmatrače omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Teško kršenje Izbornog zakona zabilježeno je u Novom Gradu u Republici Srpskoj gdje je glasanje prema posljednjim informacijama zaustavljeno. Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima (007B051). Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja.

U 89 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h.

Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježeni problemi sa izbornim materijalom, dok na manje od 1% posmatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

TESTNA REKLAMA

Zabrinjava podatak da na skoro 23%  biračkih mjestu u zemlji  nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza. Na skoro 8% biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta.

Na skoro svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 79 % biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7:00 h, do 7:15 otvoreno je 18% biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Koalicija „Pod lupom“ je pozvala političke subjekte da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju. Svim političkim subjektima je tada zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima, kao što su skupovi, uticaj na birače putem materijala na biračkom mjestu ili oko njega, kao i uticaj na birače putem svih vrsta sredstava komunikacije. Pozvani su i mediji da ne izvještavaju o aktivnostima koje se odnosi na izbornu kampanju. Građane su ohrabrili da izađu na izbore jer je to najbolji način da spriječe izborne prevare i ne dozvole da neko drugi zloupotrijebi njihov glasački listić.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“ putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ (https://neregularnosti.electionsobserver.org/) na našoj web stranici www.podlupom.org ili putem naših društvenih mreža.

Prva konferencija za medije Koalicije „Pod lupom“  bit će održana u 11:00 h u Hotelu Hills u Sarajevu, nakon koje će biti objavljeno i saopćenje za javnost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆEVA IZOSTALA Borenović i Stanivuković sa odbornicima i poslanicima: Usvajamo pobjedničku taktiku za naredne izbore (foto)

Rukovodstvo PDP-a sa vidnim izostankom Jelene Trivić danas se okupilo na ručku. Sve su objavili i na društvenim...

Pred prepunom salom Centra za kulturu „Semberija“ održana Manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)

Večeras je u Centru za kulturu Semberija pred prepunom salom organizovana manifestacija inkluzivnog karakterwa pod nazivom "Zajedno možemo...

Gradonačelnik Bijeljine posjetio preduzeće ’’Patriot’’ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine posjetio je juče (petak, 02 decembar 2022.) preduzeće ’’Patriot’’ koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno-otadžbinskog...

NEŠIĆ, DNS: Vukanovićev poslanik nije glasao za kandidata PDP

Lider DNS-a Nenad Nešić komentarisao je glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izbor delegata u Domu naroda...