KO SU BILI VALTER, PRLE i TIHI? Komunistički borci ili četnički ilegalci?

Datum:

Share post:

Ko su bili "pravi otpisani"? Postoje oni koji tvrde da su "Valtger", "Prle" i "Tihi" zaista postojali, ali da nisu bili komunistički ilegalci, već pripadnici kraljevske vojske.

Verovatno da u Srbiji ne postoji osoba određenih godina koja ne zna za ValteraPrleta i Tihog – partizanske ilegalce koji su se borili protiv okupatora tokom Drugog svetskog rata.

Malo su ređi oni koji znaju da su i neverovatno popularna TV serija "Otpisani“ i kultni film "Valter brani Sarajevo“ (na koji su u Kini "odlepili") snimljeni na osnovu stvarnih događaja – podviga ilegalaca, ali ne komunističkih već četničkih.

Dokumentarni film o ovim borcima protiv nacista prikazan je u pondeljak uveče na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Komunisti su potpuno falsifikovali istorijske događaje, tvrdi Miloslav Samardžić, režiser dokumentarnog filma "Pravi otpisani" koji je beogradsku premijeru imao pred prepunom salom Pravnog fakulteta.

TESTNA REKLAMA

Ko je bio Valter?
Kombinujući arhivsku građu i svedočanstva preživelih i porodice beogradskih ilegalaca, Samardžić priča priču o potpukovniku Žarku Todoroviću, "pravom Valteru", koji je, tvrdi se u filmu, osnovao "jaku mrežu beogradskih ravnogorskih ilegalaca" i tako postao noćna mora za Nemce koji su uporno pokušavali da uhvate.

Todorović je godinama zadavao probleme okupatoru u Beogradu dok ga nisu uhvatili sa grupom ilegalaca 1943. i poslali u Mauthauzen.

Todorović je preživeo mučenja i logor smrti, da bi posle rata otišao u Francusku i stupio u Legiju stranaca a kasnije bio primljen u službu u Generalštab francuske armije gde je i penzionisan kao generalštabni pukovnik. 

Na osnovu Todorovićevog života i podviga snimljen je film "Valter brani Sarajevo“ s tim što je pravi Valter branio Beograd a ne Sarajevo.

Samardžićev dokumentarac je priča i o "urbanim gerilcima“, studentima i oficirima kraljevske vojske koji su se organizovali u beogradske ilegalce i zadavali Nemcima i ljotićevcima glavobolje.

Pravi Otpisani
Samardžić u filmu pominje i "prave Otpisane", mahom studente, članove Omladinskog štaba, među njima i "pravog“ Prleta – Todora Tadića, komandanta ilegalne beogradske organizacije Omladinski štab 501 koji je bio čuven po pričanju viceva. Uhapsio ga je Gestapo i poslao u Mauthauzen gde je umro 1944.

U dokumentarnom filmu Samardžić, koji je inače autor brojnih knjiga o četničkom pokretu, priča i o onom čuvenom goniometru kome je bila posvećena cela epizoda "Otpisanih“.

Dok su u seriji, Prle, Tihi i ostali ilegalci koji su se borili protiv zloglasnog Krigera uspeli da nasamare naciste, Nemce je goniometar doveo do četničke radio stanice u Bulevaru Kneza Aleksandra u Beogradu, gde su uhapsili nekoliko ilegalaca.

Zloglasni Kriger
Zanimljivo je i da je Kriger iz otpisanih bio SS oficir Karl Kraus, šef beogradskog Gestapoa, mada je tokom Drugog svetskog rata u Beogradu postojao jedan Kriger – pomoćnik komandanta logora Banjica, po surovosti čuveni folksdojčer Peter Kriger.

Da li će Samardžićevim filmom biti izmenjena, kako on kaže, "istorijska neprava učinjena beogradskim ilegalcima", ili će Valter, Prle i Tihi zauvek ostati komunistički ilegalci, ostaje da se vidi.

Publika je sa premijere otišla duboko podeljena na one koji i dalje veruju u komunistički pokret otpora i one koji pozivaju na rehabilitaciju Draže Mihailovića i njegovog ravnogorskog pokreta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...